BP betaalt miljard dollar voor herstelprojecten in Golf van Mexico

BP heeft toegezegd 1 miljard dollar te betalen voor de eerste herstelprojecten in de Golf van Mexico.
BP heeft toegezegd 1 miljard dollar te betalen voor de eerste herstelprojecten in de Golf van Mexico. Foto AFP / Karen Bleier

BP zet 1 miljard dollar opzij voor herstelprojecten in de Golf van Mexico. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag bekend. Het geld wordt gebruikt om het natuurgebied rond de Golf van Mexico te herstellen. Het is de eerste stap in het nemen van verantwoording voor de gevolgen van de ramp, die gisteren een jaar geleden plaatsvond.

Vijf Amerikaanse staten - Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas - krijgen elk 100 miljoen om in eigen herstelprojecten te steken. De andere helft van het geld krijgt een bestemming toegewezen door de federale overheid en belangenbehartigers. De overeenkomst betekent niet dat BP nu geen aansprakelijkheid meer draagt voor het ongeluk.

Enkele maanden na de ramp werd aangekondigd dat BP in totaal 20 miljard dollar (15 miljard euro) in een schadefonds zou storten. Dat bedrag was bedoeld voor de directe schade aan het gebied. In januari van dit jaar bleek al dat de schade meeviel en dat de helft van dat bedrag waarschijnlijk voldoende was. Tom-Jan Meeus, correspondent in de VS voor NRC Handelsblad, stipt ook aan dat de zichtbare schade uiteindelijk niet zo erg is als werd gevreesd.

Er zijn geen bruine stranden, er liggen geen miljoenen vogels in de olie. De catastrofale gevolgen die toen werden voorspeld, zijn niet uitgekomen. Je ziet en merkt er niets van als je er bent; het leven heeft zich volledig hersteld in die kustgebieden.

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen grote milieuschade ís - we kunnen nog weinig zeggen over de gevolgen op de lange termijn, of de situatie op de zeebodem. Maar ik kan me goed voorstellen dat die miljard dollar afkomstig is uit dat oorspronkelijke potje van twintig miljard.

In december 2010 klaagde de Amerikaanse overheid BP aan vanwege het overtreden van milieuregels die de olieramp tot gevolg hadden. BP maakte op zijn beurt deze week bekend dat het Halliburton Co., Transocean Ltd. en Cameron International Corp., partners bij het olieproject in de Golf van Mexico, gaat aanklagen voor miljarden dollars. Transocean is de eigenaar van het boorplatform dat het aan BP verhuurde, Halliburton moest de binnenkant van de oliebron cementeren.