‘Bijna helft verpleeghuizen werkt onhygiënisch’

Bijna de helft van de verpleeghuizen werkt onhygiënisch. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat vloeren plakken, er een urinelucht in de gangen hangt, medicijnen over de datum zijn of medewerkers hun handen niet vaak genoeg wassen. Dat meldt De Telegraaf. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Consumentenbond.

Zeven hygiënisten bezochten voor de Consumentenbond 37 verpleeg- en verzorgingshuizen om ze aan de hand van landelijke richtlijnen op 97 punten te beoordelen. De instellingen kregen al een voldoende als aan tachtig procent van de onderzochte punten werd voldaan.

Toch haalden vijftien van de 37 instellingen geen voldoende. Nog eens zeven instellingen haalden een krappe voldoende.
Bij 26 van de 37 huizen werden desinfecteermiddelen onjuist gebruikt. Ook zou zestig procent onvoldoende scoren als het gaat om het schoon houden van de handen. Bij een instelling werden de achterwerken met een washandje geveegd dat vervolgens met ontlasting en al bij het wasgoed werd gegooid. Bij een andere instelling werden po’s uitgespoeld in een ruimte waar ook vriezers met brood staan.

De Consumentenbond had volgens de krant meer huizen aangeschreven voor een bezoek, maar de meesten hielden de deuren gesloten voor de onderzoekers. Er is nog niet veel controle op de hygiëne in verpleeghuizen. Ze worden niet vaak bezocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als het gebeurt, wordt het bezoek meestal aangekondigd.

Zorgorganisatie Actiz noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk, maar wijst erop dat er al hard wordt gewerkt om de hygiëne te verbeteren. Zo is er een helpdesk en wordt gewerkt aan een test waarmee organisaties zelf de hygiëne kunnen beoordelen.