Beeldende kunst

Nieuw

Rineke Dijkstra & Claude Lorrain

Als smaakmaker voor de grote Claude Lorrain-expositie in het Teylers Museum Haarlem in het najaar worden nu in het Prentenkabinet landschapstekeningen van de zeventiende-eeuwse Franse landschapsschilder Claude Lorrain getoond naast foto’s uit de serie Park Portraits van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra. Verschillende thema’s verduidelijken de overeenkomsten en verschillen, zoals ‘De mens in het landschap', ‘Bomen in het landschap' en ‘Symboliek van het landschap’.

T/m 18 sept, Spaarne 16, Haarlem. Inl www.teylersmuseum.nl

All About Drawing

Een groot overzicht van de Nederlandse tekenkunst na 1960, All About Drawing, met honderd Nederlandse kunstenaars geeft inzicht in de ontwikkeling van de tekenkunst in Nederland. In het Stedelijk Museum Schiedam zijn o.a. figuratieve tekeningen van Marijn Akkermans; abstract werk van Jan Schoonhoven en ruige tekeningen van David Bade en Charlotte Schleiffert te zien.

23 april t/m 28 aug, Hoostraat 112-114, Schiedam. Inl www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Islamitische kunst

Het Amsterdamse Rijksmuseum bezit een afwisselende collectie islamitische kunst. De voorwerpen variëren van luxe aardewerk uit middeleeuws Iran tot zeldzaam textiel uit Spanje en miniaturen uit Iran en India. De expositie Handelswaar en Souvenirs combineert de Amsterdamse collectie met pre-islamitische kunst uit het Rijksmuseum van Oudheden Leiden. Ze verbeelden het verhaal over de grote aantrekkingskracht die deze kunst sinds eeuwen heeft op westerse handelaren, verzamelaars en musea.

T/m 4 sept, Rapenburg 28, Leiden. Inl www.rmo.nl

Emiel van Moerkerken

De positie van Emiel van Moerkerken in de Nederlandse fotografiegeschiedenis is nogal ongrijpbaar. Hij was een van de weinige Nederlandse fotografen die zich met het surrealisme bezighielden. Van Moerkerken had in de jaren dertig contacten met de kring rondom surrealist André Breton in Parijs. Behalve surrealistische foto’s maakte Van Moerkerken ook journalistieke reisreportages en was hij cineast, filmdocent, romancier en psycholoog. Een retrospectief in het Fotomuseum Den Haag geeft een beeld van zijn foto- en filmkunst.

Van 23 april t/m 4 sept, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Inl www.fmdh.nl

World Press Photo

De winnende foto’s van de World Press Photo zijn vanaf 22 april in De Oude Kerk in Amsterdam te zien. Er zijn negen verschillende categorieën: Hard nieuws, Reportage, Mensen in het nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Kunst & Entertainment en Natuur. Een Photo kiosk geeft bezoekers dit jaar weer toegang tot achtergrondinformatie over alle winnende foto’s en interviews met de winnende fotografen en de juryleden. T/m 19 juni, Oudekerksplein, Amsterdam. Inl www.worldpressphoto.org

Allegories of Good and Bad Government

heeft tot doel de status quo tussen politiek en kunst te doorgronden en te doorbreken. Het project in W139 Amsterdam is voortgekomen uit een discussie tussen beeldend kunstenaars Hans van Houwelingen en Jonas Staal en de Amsterdamse PvdA-wethouder van kunst en cultuur Carolien Gehrels. Het bestaat uit een expositie, een debat en een lezingenprogramma.

Expositie van 23 april t/m 29 mei, Warmoesstraat 139. Debat van 1 t/m 4 mei. Lezingen: 22 en 28 april, 13 mei. Inl www.w139.nl