Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

Beelden uit docu Restrepo van fotograaf Tim Hetherington (1970-2011)

'Restrepo' film directors Sebastian Junger (left) and Tim Hetherington (right) at the Restrepo outpost in the Korengal Valley, Afghanistan. Junger and Hetherington jointly directed, filmed and produced the movie 'Restrepo' from June 2007 to January 2010. Korengal Valley, Afghanistan. September 2007. Battle Company, 2nd Battalion Airborne of the 503rd US Infantry are currently undergoing a 15 month deployment in the Korengal Valley in the eastern province of Kunar in Afghanistan. The valley is an epicentre of the US fight against militant Islam in Afghanistan, and was previously held by the 10th Mountain Division. The Korengal valley is infamous as the site of the downing of a US helicopter. The valley has the highest concentration of fighting in Afghanistan and has the most munitions used than any other area of operation. ©Tim A Hetherington phone +44 (0)207 502 6247 (studio) email info@mentalpicture.org NUJ & BAPLA recommended terms & conditions apply. Moral rights asserted under Copyright Designs & Patents Act 1988. Full terms and conditions for digital and traditional use available on request. Credit is required. No part of this photo to be stored, reproduced, manipulated or transmitted by any means without permission.
'Restrepo' film directors Sebastian Junger (left) and Tim Hetherington (right) at the Restrepo outpost in the Korengal Valley, Afghanistan. Junger and Hetherington jointly directed, filmed and produced the movie 'Restrepo' from June 2007 to January 2010. Korengal Valley, Afghanistan. September 2007. Battle Company, 2nd Battalion Airborne of the 503rd US Infantry are currently undergoing a 15 month deployment in the Korengal Valley in the eastern province of Kunar in Afghanistan. The valley is an epicentre of the US fight against militant Islam in Afghanistan, and was previously held by the 10th Mountain Division. The Korengal valley is infamous as the site of the downing of a US helicopter. The valley has the highest concentration of fighting in Afghanistan and has the most munitions used than any other area of operation. ©Tim A Hetherington phone +44 (0)207 502 6247 (studio) email info@mentalpicture.org NUJ & BAPLA recommended terms & conditions apply. Moral rights asserted under Copyright Designs & Patents Act 1988. Full terms and conditions for digital and traditional use available on request. Credit is required. No part of this photo to be stored, reproduced, manipulated or transmitted by any means without permission. Tim Hetherington (rechts) maakte samen met Sebastian Junger de oorlogsdocumentaire 'Restrepo', die dit jaar voor een Oscar genomineerd was.

“Een Oscar? Nou, daar waren we niet bepaald mee bezig toen we deze film aan het maken waren. Onze eerste zorg was vooral: niet doodgaan.” Dat was was de reactie van de Britse fotojournalist en filmmaker Tim Hetherington toen hij hoorde dat zijn documentaire Restrepo (2010) genomineerd werd voor de Oscars.

“Tuurlijk ben ik ook opgetogen”, zei hij tegen NRC-redacteur Rosan Hollak. “Sebastian en ik gaan er allebei heen. En een paar van de jongens gaan ook mee.” Daarmee doelde Hetherington op een aantal van de Amerikaanse soldaten van het 2de bataljon, met wie hij, samen met journalist en auteur Sebastian Junger, tussen 2007 en 2008 verbleef in de Korengal Vallei in Afghanistan.

“Wat doet een oorlog met een soldaat?” aldus Hetherington. “Dat is wat we met deze documentaire willen laten zien.”

Gisteren kwam Tim Hetherington om bij een mortieraanval in Misrata, Libië. Hij leeft voort in zijn werk, zoals de documentaire Restepo. Hieronder enkele beelden, en de trailer: