Asielzoekerscentrum Sydney in vlammen na oproer

Firefighters work next to a destroyed building at Villawood detention centre in Sydney April 21, 2011. Angry asylum-seekers torched an immigration detention centre in Sydney on Thursday, burning part of it to the ground after Australian authorities denied some of their requests for refuge, local media reported REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Firefighters work next to a destroyed building at Villawood detention centre in Sydney April 21, 2011. Angry asylum-seekers torched an immigration detention centre in Sydney on Thursday, burning part of it to the ground after Australian authorities denied some of their requests for refuge, local media reported REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) De brandweer in actie bij het asielzoekerscentrum dat in vlammen opging in Sydney. Foto Reuters/Tim Wimborne

Asielzoekers hebben in Sydney een asielzoekerscentrum in brand gestoken. Bij het chaotische protest gingen negen gebouwen verloren.

Meer dan honderd asielzoekers van het ‘Villawood Detention Center’ namen deel aan de rellen, die begonnen nadat woensdagnacht twee asielzoekers op het dak van een van de gebouwen klommen. Er werd een zuurstoffles in brand gestoken, en toen die explodeerde breidde de brand zich snel uit. De brandweer kreeg het vuur vanmorgen vroeg onder controle, niemand raakte gewond. De asielzoekers gooiden wel tegels en meubels naar de brandweerlieden.

Toen de brand uitbrak verbleven ongeveer 400 mensen in het asielzoekerscentrum. Naast asielzoekers waren er ook mensen van wie het visa is verlopen aanwezig. Volgens minister van immigratie Chris Bowen braken de rellen uit onder de immigranten van wie de verblijfsvergunning is geweigerd. Bowen:

If they think they will be accepted as refugees because of this sort of protest action, they have chosen the wrong government and the wrong minister because that won’t be happening.

Vanmorgen waren nog zeven asielzoekers op het dak. Ze zitten naast een bord met daarop de tekst: “We need help.” Er wordt niet met de mensen onderhandeld zolang ze op het dak blijven zitten.