Sanoma en Talpa nemen SBS over

Sanoma en Talpa nemen samen SBS Nederland over. De twee nemen het bedrijf over van de huidige eigenaar, ProSiebenSat.1. Sanoma neemt met twee Belgische uitgevers SBS België over.

Volgens het persbericht van Sanoma komt 67 procent van SBS in handen van Sanoma, uitgever van titels als Donald Duck, NU.nl, Libelle en Viva, en neemt Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, 33 procent voor z’n rekening.

SBS is na RTL de grootste televisiemaatschappij van Nederland met drie zenders: Net5, SBS 6 en Veronica. Daarnaast geeft het twee gidsen uit, Veronica Magazine en Totaal TV. Sanoma en Talpa nemen, naast die afdelingen, ook de teletekstbedrijven SBS Text VOF en Veronica/Disney XD over.

‘Formats ontwikkelen voor drie bekende zenders’

John de Mol ziet kansen voor het ontwikkelen van formats met de nieuwe zenders.

“Voor Talpa Content en Talpa Producties betekent de SBS-acquisitie in de eerste plaats drie zenders met grote naamsbekendheid erbij waarvoor wij onze formats kunnen ontwikkelen en produceren. In de Talpa-filosofie is Nederland de bakermat voor ontwikkeling van onze formats. Wij hebben aangetoond dat Nederlandse programma’s het in het buitenland vaak heel goed doen en bij succes in ons land ontstaat dus de mogelijkheid van internationale exploitatie. Ik ben blij met het partnership met Sanoma, want zij beschikken over sterke merken. Het aantal denkbare combinaties met de print en online Sanoma-titels is interessant.”

‘TV-kanalen die naast media van Sanoma ingezet kunnen worden’

Dick Molman, CEO van Sanoma schrijft over de samenwerking tussen de twee bedrijven:

“In onze optiek is er een unieke synergie te behalen: Sanoma beschikt over veel digitale kennis en specifieke marketingkennis op diverse terreinen zoals vrouwen, food, home deco en automotive. Talpa voegt content toe in de vorm van programma’s die bijdragen aan een optimale programmering. SBS heeft de TV-kanalen die naast de media van Sanoma ingezet kunnen worden.”

Sanoma neemt ook SBS België over

In België neemt Sanoma samen met Corelio (uitgever van onder andere de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad) en Wouter Vandehaute & Erik Watté de Belgische afdeling van SBS over.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa moet de transactie, van in totaal 1,2 miljard euro, nog goedkeuren.

Ook de Telegraaf Media Groep (TMG) en de Vlaamse uitgever De Persgroep, eigenaar van onder meer de Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool, hadden belangstelling voor SBS Nederland.