Peuken zijn schadelijk voor vissen

Alleen al de filters van niet-gerookte sigaretten zijn dodelijk voor vissen.

Laat twee sigarettenpeuken een dag in een liter water weken en alle vissen zullen doodgaan als zij in dat water moeten zwemmen. En één peuk per liter water is al voldoende om de helft te doen sterven. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers gisteren in Tobacco Control. Uit weggegooide sigarettenuiteinden lekt een giftige cocktail van stoffen weg die dodelijk is voor waterleven, zegt eerste auteur Elli Slaughter van de San Diego State University.

Slaughter bekeek het effect op larven van de topsmelt (een zeevis) en de dikkop-elrits. Ze is de eerste die aantoont dat peuken schadelijk zijn voor vissen. In eerder Australisch onderzoek was al komen vast te staan dat sigarettenpeuken giftig zijn voor watervlooien, zelfs in sterkere mate nog dan voor vissen.

Alleen al de filters van niet-gerookte sigaretten blijken dodelijk voor de vissen. Bij vijf filters per liter water voor de topsmelt en 13,5 bij de dikkop-elrits ging de helft van de visjes dood. Lijmstoffen of antiglansmiddelen in de filters kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Volgens Slaughter en haar team gooien mensen jaarlijks wereldwijd naar schatting 4,5 biljoen opgerookte sigaretten weg. De meeste gaan niet in de asbak, maar komen direct in het milieu terecht. Gerekend in aantallen voorwerpen bestaat naar schatting 30 procent van alle zwerfafval dat wordt gevonden op Amerikaanse stranden, rivieren en op het land uit sigarettenpeuken. Grote kans dat alle waterorganismen gevoelig zijn voor tabaksvervuiling. (NRC)