NAVO neemt mogelijk Nederlands model Kunduz over

Caption: Afghan security personnel are seen at the site of a suicide bomb attack in Kunduz on March 15, 2011. A Taliban suicide blast hit an army recruitment centre in northern Afghanistan March 14, killing 36 people and wounding another 42 in the second attack on the base in three months. AFP PHOTO/GULRAHIM NIAZMAN
Caption: Afghan security personnel are seen at the site of a suicide bomb attack in Kunduz on March 15, 2011. A Taliban suicide blast hit an army recruitment centre in northern Afghanistan March 14, killing 36 people and wounding another 42 in the second attack on the base in three months. AFP PHOTO/GULRAHIM NIAZMAN Afghaanse politiemannen op de plaats van een aanslag in Kunduz, 15 maart 2011. Foto: AFP / Gulrahim Niazman

De NAVO neemt mogelijk de door Nederland voorgestelde duur van de training van Afghaanse politieagenten in Kunduz over. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

In 2012 start een proef om de trainingsduur van zes weken naar acht weken te verlengen. Als deze slaagt, neemt de NAVO het Nederlandse model over, meldt de NOS.

Volgens NRC-defensieredacteur Mark Kranenburg is er niet sprake van een grote toezegging van het bondgenootschap. De NAVO heeft al eerder laten weten positief tegenover een verlenging van de training te staan:

“De NAVO heeft eerder gezegd dat het in theorie mooi zou zijn als de opleiding langer duurt, maar op dit moment gaat dat niet, omdat ze zoveel mogelijk agenten willen opleiden. Wel heeft de NAVO aangegeven dat ze misschien later, in dit geval volgend jaar dus, wel naar de verlenging wilden kijken.”

Toch liet de NAVO eind maart nog weten niet akkoord te willen gaan met de Nederlandse aanpassing van de politietrainingsmissie in Kunduz. Het bondgenootschap zag niets in het voornemen van Nederland om de training uit te breiden van zes naar acht weken. Ook inhoudelijk zag de NAVO geen reden tot aanpassing. Nederland wil de training verzwaren en meer aandacht geven aan mensenrechten en alfabetisering.