Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘iPhone slaat in het geheim je locatie op’

Ben Paton from Somerset, the first person to buy the new Apple iPhone 4 in Britain, poses with his phone inside the Apple store in central London in this June 24, 2010 file photo. Apple Inc's next-generation iPhone will have a faster processor and will begin shipping in September, three people with direct knowledge of the company's supply chain said. The production of the new iPhone will start in July/August and the smartphone will look largely similar to the iPhone 4, one of the people said on April 20, 2011. REUTERS/Paul Hackett
Ben Paton from Somerset, the first person to buy the new Apple iPhone 4 in Britain, poses with his phone inside the Apple store in central London in this June 24, 2010 file photo. Apple Inc's next-generation iPhone will have a faster processor and will begin shipping in September, three people with direct knowledge of the company's supply chain said. The production of the new iPhone will start in July/August and the smartphone will look largely similar to the iPhone 4, one of the people said on April 20, 2011. REUTERS/Paul Hackett De iPhone 4 van Apple. Foto: Reuters / Paul Hackett

De Apple iPhone slaat continu de locatie op van de gebruiker in een geheim bestand. Iedereen met toegang tot de telefoon kan dit bestand inzien. Een ernstige inbreuk van Apple op de privacy, menen beveiligingsexperts.

“Apple heeft het voor iedereen mogelijk gemaakt - van privédetectives tot jaloerse partners - om te zien waar gebruikers waren en wanneer”, zegt onderzoeker Pete Warden vandaag in The Guardian.

Bewegingen iPhone-gebruiker gemakkelijk te visualiseren

Het bestand slaat de lengte-en breedtegraad coördinaten van de telefoon op voorzien met een tijdsaanduiding. Op het moment dat de telefoon aan de computer van de gebruiker verbonden wordt, slaat de computer ook daar de locaties op.

Met behulp van een door Warden en zijn collega Alasdair Allan ontwikkelde applicatie, de iPhone Tracker, kunnen gebruikers zien waar en wanneer iemand geweest is. Tenminste als de iPhone van diegene aan stond. Het programma werkt ook voor een iPad met een sim-kaart.

Bekijk hier een gereconstrueerde reis van Oxford naar Londen gemaakt aan de hand van de iPhone Tracker:

Oxford to Cambridge and then London from Alasdair Allan on Vimeo.

‘Potentieel privacy-lek Apple’

NRC-redacteur Marc Hijink spreekt op zijn weblog ‘Hebben’ van een “een potentieel privacy-lek” dat zo snel mogelijk gedicht zal moeten worden door Apple:

“De wetenschappers – een van hen werkte vroeger bij Apple – schrijven zelf dat ze grote Apple-fans zijn en geen plezier hebben in het bekend maken van het probleem. Apple heeft nog niet gereageerd op de ontdekking, maar het lijkt een potentieel privacy-lek dat zo snel mogelijk gedicht zal moeten worden. Bij gewone iPhone apps kun je eenvoudig per programma bepalen of het gebruik mag maken van je locatiegegevens. Zo lang deze eenvoudige toegang tot de locatiegeschiedenis blijft bestaan, biedt het alle ruimte aan complotdenkers: zou Apple het achterdeurtje bewust hebben ingebouwd in iOS?”

‘Alleen Apple slaat locatiegegevens op’

Volgens Warden is de iOS 4 update van de iPhone vorig jaar juni verantwoordelijk voor de opslag van locaties. Hij presenteerde vandaag zijn ontdekking met Allan op de Where 2.0 conferentie in San Francisco. Zij kwamen erachter dat alleen Apple de locatie van de gebruiker opslaat. Op andere telefoons konden ze dergelijke programmatuur niet terugvinden.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat Apple de informatie zelf gebruikt of het aan derden beschikbaar stelt. Ze vonden het wel vreemd:

“Telecomproviders bewaren deze data ook, maar die houden ze zelf, beschermd achter een goede firewall. Normaal gesproken heb je een gerechtelijk bevel nodig om deze gegevens te vinden.”

Bekijk een interview met Allan en Warden op Where 2.0 over de iPhone Tracker: