In zijn nieuwe gevangenis mag Manning tv-kijken

RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGN, RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE (FILES) A screengrab of a Facebook page on November 29, 2010 set up in support of former US army intelligence agent Bradley Manning who is suspected by US officials of being behind the leaked cables and war reports on whistleblower site Wikileaks. Manning will be transferred to a military facility in Kansas, the Pentagon announced on April 19, 2011. The move comes after intense criticism of Manning's detention conditions in Quantico, Virginia. AFP PHOTO/FACEBOOK/HO ++RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGN, RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE++
RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGN, RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE (FILES) A screengrab of a Facebook page on November 29, 2010 set up in support of former US army intelligence agent Bradley Manning who is suspected by US officials of being behind the leaked cables and war reports on whistleblower site Wikileaks. Manning will be transferred to a military facility in Kansas, the Pentagon announced on April 19, 2011. The move comes after intense criticism of Manning's detention conditions in Quantico, Virginia. AFP PHOTO/FACEBOOK/HO ++RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGN, RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE++ AFP

De nieuwe wereld van Bradley Manning is beige. Lichtbeige.

Er is een gezamenlijke eetruimte waar stalen tafels met vastgeklonken krukken staan. Buiten is er een betonnen fitnessplaats met een dak zoals een pompstation dat heeft. Zijn cel heeft een zithoek met twee sleuven om naar buiten te kijken. Even weg van het beige.

De 23-jarige Manning, de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van meer dan 260.000 overheidsdocumenten aan WikiLeaks, gaat verhuizen. Van de Marine Corps Brig in Quantico in Virginia, waar hij sinds juli vorig jaar vastzit, naar Fort Leavenworth in Kansas: een splinternieuw state-of-the-art-complex met „de beste en meeste faciliteiten” voor gedetineerden die op hun proces wachten, meldde het ministerie van Defensie gisteren.

„Het is meer dan het complex”, zei luitenant-kolonel Dawn Hilton, de baas van Leavenworth. „Het is het personeel dat in het complex werkt.” Dokters en psychologen met jarenlange ervaring staan klaar om Manning te begeleiden. Tenslotte is hij volgens het Amerikaanse rechtssysteem onschuldig totdat het tegendeel is bewezen, zei Jeh C. Johnson, de hoofdadvocaat van het ministerie van Defensie.

Diezelfde Johnson benadrukte dat de overplaatsing losstaat van de internationale kritiek op Mannings gevangenisregime. Een groep van 250 Amerikaanse juristen en andere academici protesteerde deze maand nog in The New York Review of Books. Tegen de 23 uur per dag die Manning in een isoleercel doorbrengt. Tegen het feit dat hij bewakers iedere vijf minuten moet beantwoorden of hij nog „oké” is. Tegen de verplichte inspecties, naakt voor zijn cel, en het dragen van een antizelfmoordoverall – alles om te voorkomen dat Manning zichzelf iets zou aandoen.

Nee, zei Johnson, de behandeling van Manning in Quantico was „naar tevredenheid” geheel volgens de regels. „En wij complimenteren het militaire personeel daar voor het werk dat het in zware omstandigheden heeft verricht.”

De reden van overplaatsing is procedureel, zegt Defensie. Op verzoek van zijn advocaat is Manning op 9 april verhoord om te kijken of hij stabiel genoeg is voor een proces. Nu die procedure is afgerond, hoeft Manning niet langer in de regio Washington in voorarrest te blijven. De mariniersbasis in Quantico is een ‘level 1’-gevangenis voor kortdurende detenties. Het complex in Kansas is een ‘level 2’-gevangenis waar gedetineerden tot vijf jaar vastgehouden kunnen worden.

In Leavenworth zijn „prachtige” faciliteiten, zegt het Pentagon. Manning kan drie uur per dag tv-kijken of lezen. Hij mag brieven schrijven en ontvangen. Hij mag praten met andere gevangenen. Maximaal vijf jaar, totdat zijn proces begint. Dan kan hij levenslang krijgen.

Eppo König