Geplaagd Inholland sluit enkele van zijn opleidingen

Hogeschool Inholland doekt zijn vestiging in Hoofddorp op en gaat elders een aantal opleidingen afstoten. Daardoor zal de komende jaren het aantal studenten sterk teruglopen.

Dat heeft Doekle Terpstra, voorzitter van het college van bestuur van Inholland, gisteren bekendgemaakt. „Natuurlijk gaat een dergelijke operatie niet zonder pijn. We worden slagvaardiger en kleiner, dus hebben we minder mensen nodig.”

Terpstra zegt dat de studenten van opleidingen die verdwijnen zich geen zorgen hoeven maken. „We gaan deze verandering zorgvuldig en in stappen doorvoeren. Alle studenten kunnen hun opleiding afmaken en krijgen een waardevol diploma mee naar huis.”

Inholland neemt ook de manier van lesgeven op de schop, omdat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet, zegt Terpstra. Met die kwaliteit is het bij een aantal opleidingen slecht gesteld. Inholland werkt nu via de methode van het competentiegericht leren, waarbij studenten veel vrijheid krijgen opdrachten naar eigen inzicht uit te voeren.

Terpstra: „We stoppen met ons huidige onderwijsconcept. Inholland gaat studenten in de toekomst meer structuur en houvast bieden.”

Inholland kwam vorig jaar zomer in het nieuws toen bleek dat aan studenten van de opleiding media & entertainment management in Haarlem op onrechtmatige wijze diploma’s waren verstrekt. Het college van bestuur en de raad van toezicht van de school moesten opstappen. De Inspectie van het Onderwijs publiceert deze maand een rapport waarin een oordeel wordt geveld over de alternatieve afstudeerroutes bij Inholland en 32 andere hogescholen.