Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

D66 en SP willen onderzoek biometrisch paspoort

D66 en de SP willen een integriteitsonderzoek naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) dat zich bezighoudt met de invoering van het biometrisch paspoort.

De aanleiding voor dit onderzoek is de verklaring van twee deskundigen, die beweren dat het BPR hen tegenwerkt omdat zij teveel kritiek hebben op het biometrisch paspoort. Dat meldt de Wereldomroep.

De twee experts zijn een voormalig ambtenaar en een veiligheidsconsulent, schrijft de Wereldomroep. De ambtenaar onderzocht de haalbaarheid van de toepassing van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, op paspoorten en identiteitskaarten. De veiligheidsconsulent werkte bij het TNO. BPR dreigde de samenwerking met het onderzoeksinstituut te beëindigen als hij betrokken zou blijven bij het onderzoek. Hij zou zich te kritisch hebben opgesteld tegen het biometrische paspoort.

Bij het rondetafelgesprek, op initiatief van Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66, waren meer experts aanwezig die kanttekeningen plaatsen bij het biometrische paspoort. Zo zou identiteitsverificatie op basis van vingerafdrukken niet waterdicht zijn.

Volgende week praat Schouw met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken over het biometrische paspoort. Schouw laat weten een integriteitsonderzoek te eisen. Hierin wordt hij gesteund door Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP.

De stichting Privacy First wil het integriteitsonderzoek niet afwachten en stapt naar de rechter en wil via een WOB-verzoek, de Wet Openbaarheid van Bestuur, alle feiten op tafel krijgen.

Een miljoen Nederlanders hebben op dit moment al een paspoort met biometrische gegevens. In de Tweede Kamer gaat de discussie over de centrale opslag van deze informatie. Veiligheidsdeskundigen vinden dat onverstandig.