Abbas: geen nieuwe intifada tegen Israël

Abbas vanmiddag op een persconferentie in de Tunesische hoofdstad Tunis. Foto: AFP / Fethi Belaid.

De Palestijnse president is tegen het beginnen van een nieuwe intifada tegen Israël. Zelfs als het niet lukt om voor september de stopgezette onderhandelingen over een Palestijnse staat af te ronden is een nieuwe gewapende strijd voor Abbas onacceptabel.

De president zei vanmiddag op een persconferentie in Tunesië dat hij de start van een derde intifada niet zal accepteren, omdat het opnieuw beginnen met zelfmoordaanslagen in Israël schadelijk is voor de Palestijnse belangen. Hij riep ook de tweede intifada (wiki) in herinnering, die van 2000 tot 2005 duurde en aan ongeveer 6500 Palestijnen en 1100 Israëli’s het leven kostte.

Abbas benadrukte vanmiddag dat de Palestijnse Autoriteit gecommitteerd blijft aan het door de Verenigde Staten gestelde doel om voor september een akkoord met Israël te sluiten. De kans daarop lijkt echter gering, omdat Israël en de Palestijnen al sinds eind september niet meer met elkaar onderhandelen.

De Palestijnse Autoriteit is volgens Abbas nog altijd van plan is om in september eenzijdig een onafhankelijk Palestina uit te roepen als de vredesbesprekingen mislukken. De Palestijnen willen in dat geval de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vragen Palestina als staat te erkennen.

    • Pim van den Dool