Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Vloeken is soms nodig: het werkt pijnverzachtend

Liverpool's Luis Suarez reacts to an injury during their English Premier League soccer match against Manchester United at Anfield in Liverpool, northern England, March 6, 2011. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000
Liverpool's Luis Suarez reacts to an injury during their English Premier League soccer match against Manchester United at Anfield in Liverpool, northern England, March 6, 2011. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000 Voetballer Luis Suarez laat zich even gaan. Of hij vloekt is niet duidelijk, maar het zou hem helpen de ongetwijfeld verschrikkelijke pijn wat te doen vergeten. Foto Reuters

De slogan ‘vloeken is onnodig‘ kan de prullenbak in, want uit een onderzoek van de Keele University blijkt dat schelden een pijnverzachtend effect heeft. Mits met mate gebezigd.

The Telegraph schrijft dat de onderzoekers een aantal vrijwilligers hun hand in een emmer met ijskoud water lieten steken, waarbij ze zich even helemaal mochten laten gaan. Daarna deden ze hetzelfde, maar dan met het uiten van lievere woordjes in plaats van een scheldpartij.

De vrijwilligers konden hun handen langer in het ijs houden terwijl ze aan het vloeken waren, waaruit volgens de onderzoekers blijkt dat de scheldwoorden de pijn verzachtten.

#$%*@!

Deze bevinding is niet nieuw. Het Amerikaanse Discovery-programma Mythbusters deed vorig jaar precies zo’n test, met dezelfde conclusie.

http://youtu.be/FhAR5VS44NU

Het werkt minder bij veelvloekers

Nieuw is dat het verdovende effect van schelden beter werkt bij wie normaal gesproken niet bekend staat als notoire vuilbekker. Wie normaal kankert als een piraat heeft niet per se een hogere pijngrens, schrijft de krant. Het effect van vloeken zou zelfs vier keer zo goed werken bij mensen die normaal gesproken weinig krachttermen gebruiken.

Dat vloeken verdovend werkt, komt volgens de onderzoekers door het overlevingsinstinct. De snellere hartslag van de fulminerende vrijwilligers duidt wellicht op een toename in aggressie, wat in een leven of dood-situatie het onderdrukken van zwakheid betekent, en dat vervangt voor een meer weerbaar machisme.

Schelden is dus niet alleen emotioneel, maar ook fysiek van belang. Dat zou kunnen verklaren waarom de edele kunst der foeteren überhaupt bestaat en nog altijd alom tegenwoordig is. Een van de onderzoekers noemt het in de krant een ‘bijna universeel menselijk taalkundig fenomeen’.

Een van de bekendste vuilbekkers op internet is ‘The Winnebago Man’: