Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

‘Ten minste 846 doden gevallen bij burgerrevolte Egypte’

Egyptenaren roepen om het vertrek van president Mubarak op 10 februari op het Tahrir-plein. Een dag later treedt hij af.
Egyptenaren roepen om het vertrek van president Mubarak op 10 februari op het Tahrir-plein. Een dag later treedt hij af. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Bij de opstand tegen president Hosni Muburak in Egypte zijn ten minste 846 mensen om het leven gekomen. Dat is twee keer zoveel als eerder werd geschat. Dat concludeert een groep Egyptische rechters in een onderzoek.

In het rapport van de rechters wordt in detail beschreven hoe de Egyptische veiligheidsdiensten buitensporig geweld gebruikten tegen de betogers die eind januari begonnen met hun protesten. Het rapport stelt verder dat de veiligheidsdiensten met scherp schoten, sluipschutters op daken plaatsten en met voertuigen betogers overreden.

‘Mubarak verantwoordelijk voor doden’


De rechters houden Mubarak verantwoordelijk voor de doden, aangezien het zijn minister van Binnenlandse Zaken was die het bevel gaf om het vuur te openen op de betogers. Mubarak en zijn zonen werden vorige week woensdag aangehouden in afwachting van het onderzoek naar hun rol in corruptiezaken en het doden van de betogers.

Volgens het rapport zijn bij de demonstraties in Egypte meer dan 6400 mensen gewond geraakt.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld