Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Syrische ordetroepen openen vuur op betogers

People perform prayers during a demonstration in the Syrian city of Homs April 18, 2011. Thousands demanded on Monday the overthrow of Syrian President Bashar al-Assad at the funeral of eight protesters killed overnight in the central city of Homs, in escalating unrest despite a promise to lift emergency law. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
People perform prayers during a demonstration in the Syrian city of Homs April 18, 2011. Thousands demanded on Monday the overthrow of Syrian President Bashar al-Assad at the funeral of eight protesters killed overnight in the central city of Homs, in escalating unrest despite a promise to lift emergency law. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Mensen bidden tijdens een demonstratie in Homs, gisteren. De foto is gemaakt door een Syriër met een mobiele telefoon. Foto Reuters

Syrische ordetroepen hebben vannacht op honderden betogers geschoten die op een centraal plein in de stad Homs bleven slapen.

Een agent riep de betogers op het plein te verlaten. Toen die weigerden, openden de veiligheidstroepen het vuur. Er is nog niets bekend over doden of gewonden. Een activist liet aan persbureau Reuters weten dat er in elk geval één gewonde is gevallen.

Enkele uren eerder verklaarde het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken op de staatstelevisie dat de ‘opstandelingen’ op het plein de ‘bevolking terroriseren’. De woordvoerder wees speficiek op Homs als een van de twee steden waar ‘gewapende Salafisten’ actief zijn.

In de nacht van zondag op maandag vielen ook acht doden bij onrust in Homs.

Op veel plaatsen tienduizenden mensen de straat op

Ook zondag, de dag dat het land 65 jaar onafhankelijkheid vierde, gingen in veel plaatsen in het land tienduizenden mensen de straat op. In de stad Talbiseh vielen volgens getuigen zeker vier doden toen de politie tijdens een begrafenis het vuur opende op betogers. Volgens het staatspersbureau Sana was er een politieman gedood en raakten elf anderen gewond. Ook uit andere steden, waaronder Aleppo, Deraa, Suwaida en Lattakia, kwamen berichten over nieuwe betogingen.

De demonstranten willen onder meer een einde aan de verstikkende greep van de veiligheidsdiensten op het alledaagse leven en de vrijlating van politieke gevangenen die vaak al jaren zonder proces vastzitten. Sommigen roepen ook openlijk om een eind aan het bewind van Assad, die de macht ruim tien jaar geleden van zijn vader erfde. Ook vrijdag na het traditionele vrijdagsgebed demonstreerden tienduizenden in het hele land tegen de regering.

In de afgelopen vier weken zijn er volgens mensenrechtenorganisaties al zeker 200 mensen om het leven gekomen bij betogingen, die veelal met geweld door de autoriteiten werden beëindigd.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld