Steeds minder vis in Middellandse Zee

FILE - In this Dec. 13, 2006 file photo fishermen sort out their catch on their vessel off the coast of Adra, Spain. The old saying there's plenty more fish in the sea might soon no longer apply to the Mediterranean, says Swiss-based International Union for Conservation of Nature. A study it is releasing Tuesday, April 19, 2011 says more than 40 species of marine fish there could soon disappear – almost half the species of sharks and rays and at least 12 species of bony fish are threatened with extinction due to overfishing, pollution and loss of habitat. (AP Photo/Jasper Juinen)
FILE - In this Dec. 13, 2006 file photo fishermen sort out their catch on their vessel off the coast of Adra, Spain. The old saying there's plenty more fish in the sea might soon no longer apply to the Mediterranean, says Swiss-based International Union for Conservation of Nature. A study it is releasing Tuesday, April 19, 2011 says more than 40 species of marine fish there could soon disappear – almost half the species of sharks and rays and at least 12 species of bony fish are threatened with extinction due to overfishing, pollution and loss of habitat. (AP Photo/Jasper Juinen) Vissers sorteren hun vangst bij het Spaanse Adra. Foto AP / Jasper Juinen

Meer dan veertig soorten vis dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale natuurorganisatie IUCN. De voornaamste oorzaak is overbevissing.

Vissen als tonijn en zeebaars kunnen binnen vijf jaar verdwenen zijn, volgens de onderzoekers. Ook bijna de helft van de soorten haaien en roggen en zeker twaalf soorten graatvissen worden bedreigd met uitsterven. Oorzaken zijn overbevissing, vervuiling en het verdwijnen van leefgebieden, meldt persbureau AP.

Blauwvintonijn in een kwekerij. Foto AP / Chris ParkBlauwvintonijn in een kwekerij. Foto AP / Chris Park

Voornaamste bedreiging is overbevissing

De voornaamste bedreiging voor het maritieme leven is overbevissing. Ook dolfijnen, walvissen, schildpadden en bepaalde vogels worden te veel gevangen in de netten van trawlers en met illegale drijfnetten, wat hun voortbestaan op het spel zet. Vooral over de Mediterraanse en Oost-Atlantische populatie’s Atlantische blauwvintonijn maakt de IUCN zich zorgen. Voor de Europese en Afrikaanse kusten is het aantal blauwvintonijnen de laatste veertig jaar met 50 procent gedaald.

Quota worden genegeerd

Er zijn nationale en Europese quota voor blauwvintonijn in de Middenlandse Zee en de Oost-Atlantische Oceaan, maar volgens de IUCN worden die genegeerd en vangsten worden vaak niet gemeld. De organisatie roept regeringen op de regels aan te scherpen en te handhaven. Bovendien zouden er beschermde zeereservaten moeten komen.

Lees hier het hele rapport (pdf).