Hij maakte wel erg veel blunders

Rik van den Boog vertrekt op 1 juni als algemeen directeur van Ajax.

Daarmee is de weg vrij voor de komst van een aanhanger van Johan Cruijff.

Rik van den Boog mag dan als speler de hele jeugdopleiding van Ajax hebben doorlopen, in de hoedanigheid van algemeen directeur heeft gebrek aan bestuurservaring in de voetbalwereld hem van begin af aan parten gespeeld. Alleen doorgewinterde voetbalbestuurders blijven overeind bij de club die elke dag onder een vergrootglas ligt.

Van den Boog kondigde zondagavond aan dat hij per 1 juni vertrekt. Tot die dag handelt hij de lopende zaken af en zullen de eveneens aftredende commissarissen Joop Krant en Frank Eijken de directie bijstaan. Financieel directeur Jeroen Slop noch de commerciële specialist Henri van der Aat zal als interim-directeur optreden. Dit wordt gezien als een signaal dat ook zij zullen vertrekken.

Van den Boog zegt zijn functie niet meer naar behoren te kunnen uitoefenen door de kritiek die er kwam nadat hij weigerde de aanbevelingen van het rapport-Cruijff uit te voeren. Daarvoor zou hij acht trainers op staande voet moeten ontslaan. Van den Boog: „Alle ontwikkelingen rondom het rapport van de technische klankbordgroep hebben een enorme impact op onze mensen en de organisatie, maar ook op mij persoonlijk. Dat maakt het voor mij als eindverantwoordelijke onmogelijk om belangrijke beslissingen te nemen voor de komende jaren.”

Het eerder aangekondigde vertrek van de raad van commissarissen en die van Van den Boog effent het pad voor een Cruijff-gezinde algemeen directeur. Mogelijk geeft de voormalige wereldvoetballer deze week duidelijkheid hierover, als de onderzoekscommissie hem weer bezoekt in Barcelona.

Van den Boog maakte kort na zijn aantreden in 2009 de cruciale fout door in een interview met NRC Handelsblad te verklaren dat hij de voormalige nummer veertien geen zeggenschap wilde geven binnen Ajax. Toen gingen er bij De Telegraaf, waar Cruijff een column heeft, een paar alarmbellen rinkelen. Vanaf dat moment kwam Van den Boog onder vuur te liggen. De media, die Cruijff steunen, werden geholpen door een aaneenschakeling van misstappen of onhandige acties van de directeur.

Om te beginnen met zijn rol bij het vertrek van trainer Marco van Basten in mei 2009. Die maakte in zijn afscheidsspeech duidelijk dat de selectie bij de trainingen onvoldoende werd beschermd door opdringerige supporters. Kort voordat Van Basten had besloten ontslag te nemen, werd de spelersbus gedwongen te stoppen bij de slagboom van het stadion. Van Basten moest de heetgebakerde fans tot kalmte manen, Van den Boog was tot zijn ergernis in geen velden of wegen te bekennen.

Van den Boog bood Van Bastens opvolger Martin Jol niet alleen een miljoenencontract aan, maar gaf hem ook toestemming een uitgebreide staf mee te nemen. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola kreeg invloed op het aan- en verkoopbeleid en mocht zelfs jeugdspelers begeleiden.

Van den Boog was medeverantwoordelijk voor het aantrekken van tal van spelers die onder Jol kwamen, zoals Teemu Tainio, Hyun Jun Suk, Mido en Timothée Atouba, en niet het niveau van Ajax haalden.

Bij de aanstelling van Frank de Boer als opvolger van Jol verklaarde hij tegenover de ledenraad dat hij advies had ingewonnen bij bondscoach Bert van Marwijk en Guus Hiddink. Beiden zeiden Van den Boog niet te hebben gesproken. De manager verklaarde later dat hij ze in een eerder stadium hierover had aangeschoten.

Het ontslag van hoofdscout Hans van der Zee bracht Van den Boog verder in het nauw. Temeer daar hij hem een half jaar eerder, op verzoek van Jol, een contract voor onbepaalde tijd met een salarisverhoging van veertig procent had gegeven. Het ontslag werd door de arbitragecommissie van de KNVB teruggedraaid.

Ondertussen had Ajax het communicatiebureau Burson-Marsteller ingeschakeld. Dat heeft mogelijk de tapes en mails van gesprekken met Cruijff laten uitlekken. De bedoeling was dat het gelijk van Van den Boog duidelijk werd over Cruijffs harde taal en eisen. Voorzitter Uri Coronel wist van niets. Zijn aankondiging dat de contracten van de jeugdtrainers, waarbij hij overigens geen namen noemde, niet zouden worden verlengd, kwam Van den Boog op een reprimande van ledenraad-voorzitter Rob Been te staan. „Daarmee gooide Van den Boog olie op het vuur”, aldus Been. En vorige week stelde Van den Boog voor het duel met FC Groningen doodleuk dat Ajax geen kampioen meer wordt, terwijl de achterstand op de koplopers nu één punt is.

Zijn voorganger Maarten Fontein moest voor minder vertrekken. Die sloot weliswaar lucratieve sponsorcontracten af met Aegon en Adidas, maar kreeg kritiek van de commissie Coronel omdat hij slechte contacten onderhield op de werkvloer en niet als uithangbord fungeerde. Van den Boog heeft bijgedragen aan een soap waarvan het einde nog niet in zicht is.