Geen extraatje meer voor AOW’ers in buitenland

Zo’n 280 duizend 65-plussers die in het buitenland wonen en daar belasting betalen, krijgen vanaf 1 juni geen geld meer om de koopkracht van hun AOW op peil te houden. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel dat dit regelt.

Daardoor kan minister Henk Kamp van Sociale Zaken (VVD) alsnog de bezuinigingen - bedacht door kabinet-Balkenende IV - doorvoeren, iets wat vorig jaar niet lukte. Het plan had eigenlijk al zo’n 100 miljoen euro moeten opleveren.

De koopkracht van 65-plussers daalt door belastingmaatregelen en daar worden de meeste ouderen voor gecompenseerd. Ruim tweeënhalf miljoen 65-plussers die in Nederland belasting betalen, komen wel voor de nieuwe regeling in aanmerking. Zij krijgen ongeveer vierhonderd euro bruto per jaar, net als in de huidige regeling.

Het wetsvoorstel vervangt de huidige AOW-tegemoetkoming. 65-plussers die in het buitenland wonen en in Nederland over negentig procent of meer van hun inkomen belasting betalen, krijgen de tegemoetkoming wel. Dat zijn ongeveer vijftienduizend mensen.

De Sociale Verzekeringsbank heeft degenen die in het buitenland wonen en een AOW-tegemoetkoming ontvangen in januari geïnformeerd over de wijziging.

De vervanging van de AOW-tegemoetkoming levert dit jaar een besparing op van ongeveer zestig miljoen euro. Dat loopt op van 109 miljoen in 2012 naar 119 miljoen in 2015, meldt minister Kamp aan persbureau Novum.