Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Cees Nooteboom wint Den Uyl Prijs

Cees Nooteboom.
Cees Nooteboom. Foto NRC / Vincent Mentzel

Cees Nooteboom heeft de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen voor zijn boek Scheepsjournaal. Het boek gaat over zijn reizen naar de meest uiteenlopende plekken op de wereld.

In boekhandel Pied à Terre in Amsterdam werd de prijs voor de achtste keer uitgereikt. Met de prijs, waar een geldbedrag van 7500 euro aan is verbonden, wordt sinds 2004 het beste Nederlandse journalistieke reisboek van het afgelopen kalenderjaar bekroond.

Dit jaar beoordeelde de jury vijftig inzendingen. Over Scheepsjournaal (De Bezige Bij) zegt de jury:

‘doorleefd, beschouwend en geserreerd proza van de nestor van het genre.’

De jury onder voorzitterschap van Farah Karimi (directeur Oxfam Novib) bestaat uit Natasja van den Berg (publicist), Erik Nijland (consultant HIVOS) en Nico Keuning (biograaf Bob den Uyl).

Uiteindelijk waren het de stijl, de diepgang en de gelaagdheid die de doorslag gaven. De driedimensionaliteit van kennis, kijken en een goede pen. Alles wat het genre te bieden heeft, komt samen in ‘Scheepsjournaal’ van Cees Nooteboom, die met recht de nestor van het genre genoemd kan worden, maar die nooit eerder genomineerd werd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs.

De andere genomineerden waren:

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan met ‘De grote dicatortour’ (Spectrum)
Kees Broere met ‘Van Accra naar Amsterdam’ (Meulenhoff)
Ann De Craemer met ‘Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de trans-Iraanse spoorlijn’ (Lannoo)
Bernice Notenboom met ‘Tegenpolen’ (Cargo)
Jaap Scholten met ‘Kameraad Baron’ (Contact)