Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Philips boekt tegenvallende kwartaalcijfers en besteedt tv-tak uit

Visitors watch 3D TV at the stand of Philips at the Internationale Funkausstellung (IFA) consumer electronics fair at "Messe Berlin" exhibition centre in Berlin in this September 3, 2010 file photo. When Dutch consumer electronics giant Philips Electronics reports first-quarter earnings later on Monday, the market will want to know how it expects to fix the problems at its troubled TV unit. Philips' new chief executive, Frans van Houten, who took over at the start of this month, will have to act swiftly to restore investor confidence in the Dutch shavers-to-medical scanners manufacturer. REUTERS/Christian Charisius/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS SCI TECH)
Visitors watch 3D TV at the stand of Philips at the Internationale Funkausstellung (IFA) consumer electronics fair at "Messe Berlin" exhibition centre in Berlin in this September 3, 2010 file photo. When Dutch consumer electronics giant Philips Electronics reports first-quarter earnings later on Monday, the market will want to know how it expects to fix the problems at its troubled TV unit. Philips' new chief executive, Frans van Houten, who took over at the start of this month, will have to act swiftly to restore investor confidence in the Dutch shavers-to-medical scanners manufacturer. REUTERS/Christian Charisius/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS SCI TECH) De tv-stand van Philips op de Internationale Funkausstellung (IFA), een techonlogiebeurs in de Messe in Berlijn. Foto Reuters/Christian Charisius

Philips stopt met de productie van televisies, een verliesgevende activiteit van het Nederlandse elektronicaconcern. De tv-tak wordt uitbesteed aan het Chinese bedrijf TPV. Philips blijft als tv-merk wel bestaan. Het Chinese bedrijf produceert de televisies onder de naam Philips.

Dat werd vanochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers, die tegenvallen. Philips boekte in het eerste kwartaal minder winst dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 138 miljoen euro, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam vooral door de slecht draaiende tv-tak waarvoor het concern in maart al waarschuwde. De consensus voor de nettowinst luidde 152 miljoen euro.

Het markeert volgens persbureau Dow Jones de eerste belangrijke beslissing onder de nieuwe topman Frans van Houten. Technologieredacteur van NRC Handelsblad Marc Hijink zegt over de reeds lang aangekondigde terugtrekking uit de tv-markt:

“Philips werkt al jaren aan terugtrekking uit de tv-markt. De tv-fabrieken in Europa zijn grotendeels verdwenen, ook de laatste aandelen van lcd-producent LG Display zijn in 2009 van de hand gedaan. Daarna volgden de eerste licentiedeals, waarmee Philips zijn belang in de moeilijke Amerikaanse markt terugbracht.”

De prijsdaling van televisies zette vorige zomer al in, na het WK voetbal dat tegen de verwachting in niet tot veel extra verkopen had geleid. De prijzen dalen sneller dan gebruikelijk, meldde het Amerikaanse onderzoeksbureau iSuppli. Ook al voegden fabrikanten nieuwe functionaliteit toe, zoals 3D-beeld en internetverbinding, het kon de consumenten niet verleiden tot de aanschaf van een nieuwe tv. Er is te veel geproduceerd en die bulk aan schermen moet nu eerst de winkel uit.

Marc Hijink zegt dat de het probleem in de televisiemarkt niet alleen Philips treft.

“Ook Sony en marktleider Samsung klagen over oplopende voorraden die ze zelf veroorzaakt hebben. De tv was decennialang een artikel dat om de zeven tot tien jaar vervangen werd. Even leek het erop dat de tv zich zo snel zou ontwikkelen, dat mensen wel elke vijf jaar een nieuw scherm zouden willen kopen. Maar dat valt tegen. Nadat de westerse wereld snel overstapte van beeldbuizen naar grote, platte beeldschermen met HD-kwaliteit, lijkt de interesse voor nieuwe technologie weg te ebben.”