Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Niet onmogelijk om te werken in reactoren Fukushima’

This handout picture taken by Tokyo Electric Power Co (TEPCO) on April 17, 2011 and released on April 18 shows an American made crawler robot Pacbot working inside the third reactor building of TEPCO's Fukushima No.1 nuclear power plant at Okuma town in Fukushima prefecture. HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / TEPCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This handout picture taken by Tokyo Electric Power Co (TEPCO) on April 17, 2011 and released on April 18 shows an American made crawler robot Pacbot working inside the third reactor building of TEPCO's Fukushima No.1 nuclear power plant at Okuma town in Fukushima prefecture. HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / TEPCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Een robot, Pacbot, aan het werk in de derde reactor van Fukushima nummer 1. Foto AFP / Tepco

Technici bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi hebben maandag met twee robots stralingsmetingen verricht in de behuizingen van twee getroffen kernreactoren. Hieruit bleek dat de situatie nog altijd ernstig is. Het is echter niet onmogelijk voor mensen om in de behuizingen aan het werk te gaan.

De metingen werden verricht in de reactoren 1 en 3, de twee reactoren die door de zeebeving en daaropvolgende tsunami in maart het zwaarst getroffen werden. Volgens de Japanse nucleaire inspectiedienst NISA kunnen technici aan het werk om de systemen weer aan de praat te krijgen, maar mogen zij maar korte periodes achtereen in de reactoren verblijven.

De beheerder van de kerncentrale, elektriciteitsbedrijf Tepco, hoopt de reactoren binnen zes tot negen maanden te stabiliseren.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving