Kort nieuws

‘Libië saboteerde onderzoek crash’

Rotterdam. - De Libische autoriteiten probeerden vanaf het begin het onderzoek naar het vliegtuigongeluk in Tripoli te saboteren. Dat zei luchtvaartonderzoeker Massoud Ibrahim tegenover de NOS en de Wereldomroep. Hij was korte tijd bij het onderzoek betrokken. Tripoli zou er volgens Ibrahim op hebben aan gestuurd dat een hartaanval van de piloot werd aangemerkt als de oorzaak van het ongeluk, waarbij zeventig Nederlanders omkwamen. Hij stapte op toen hij merkte dat de Libiërs al bedacht hadden wat de uitkomst van het onderzoek moest worden. (NRC)

Verkiezingen Iran

Rotterdam. - De Iraniërs mogen 2 maart 2012 naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Mostafa Mohammad Najjar gisteren bekend, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. De parlementsverkiezingen worden een krachtproef voor president Mahmoud Ahmadinejad, wiens beleid door het huidige parlement wordt aangevochten. Het parlement bestaat uit 290 afgevaardigden die voor een termijn van vier jaar verkozen worden. Daarvan zijn er op dit moment zo’n zestig hervormingsgezind.(NRC)

Nucleaire crisis

Rotterdam. - De beheerder van de lekkende Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi hoopt dat het in staat is om binnen zes tot negen maanden de nucleaire crisis onder controle te krijgen. Dat zei Tokyo Electric Power Company (Tepco) gisteren op een persconferentie. Het bedrijf zei dat de eerste stap is om de beschadigde splijtstofstaven in de reactoren binnen drie maanden af te laten koelen tot een stabiel niveau en dan een ‘cold shutdown’ te bewerkstelligen in zes tot negen maanden. Dan zou de centrale veilig en stabiel zijn, wat het het einde zou zijn van de crisis. (NRC)

Onrust Burkina Faso

Rotterdam. - Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Burkina Faso. Eerder werden alle niet-essentiële reizen naar het land al ontraden. Muitende militairen zorgen voor ernstige ongeregeldheden in het land. Zij uiten hun onvrede over niet uitbetaalde huurtoeslagen. Burgemeester Koubizara van de zuidelijke stad Po laat weten dat soldaten daar ook onrust veroorzaken. Gisteren plunderden soldaten hotels en winkels in de hoofdstad Ouagadougou. Naar aanleiding daarvan staken boze winkeliers overheidsgebouwen in brand. (NRC)