Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hongaars parlement stemt in met omstreden nationalistische grondwet

Hongaarse parlementariërs zingen het volkslied nadat het parlement de nieuwe grondwet heeft goedgekeurd.
Hongaarse parlementariërs zingen het volkslied nadat het parlement de nieuwe grondwet heeft goedgekeurd. Foto AP / Laszlo Beliczay

Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een nieuwe grondwet voor het land. Een boycot van de oppositie mocht niet baten. De conservatieve regeringspartij Fidesz heeft een tweederde meerderheid in het parlement.

Volgens de regering van premier Viktor Orbán stelt de nieuwe grondwet het land in staat om de overgang van communisme naar democratie te voltooien, een solide economische basis te leggen en corruptie te voorkomen. De oppositie is van mening dat de regering met behulp van de nieuwe grondwet meer macht naar zich toe kan trekken. Ook zouden burgerrechten in het gedrang komen.

Onze correspondent Marloes de Koning over de nieuwe grondwet:

“De Hongaarse regering heeft een grondwet doorgedrukt die bol staat van vaderlandsliefde. Alle Hongaren zijn vanaf vandaag - grondwettelijk verplicht - gezinsmensen, spiritueel behoeftig en trots op Koning Stefan. De nieuwe grondwet heeft een preambule die volgens premier Viktor Orbán de wederopstanding van de natie symboliseert. Het zijn twee pagina’s gedragen tekst over trots, het roemrijke verleden en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Een soort nationale geloofsbelijdenis. Oppositiepartijen spreken van ‘een constitutionele staatsgreep’.”

Door de overmacht van de regering in het parlement was al duidelijk dat het voorstel het ging halen. Uiteindelijk werd de grondwet met 262 ja-stemmen aangenomen, 44 parlementariërs stemden tegen. Twee van de drie oppositiepartijen namen geen deel aan de stemming of aan de debatten die eraan vooraf gingen.