'Aangename bariton met kruidige laagte'

Henk Neven, bariton en Orkest van de 18de eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Gehoord: 16/4 De Doelen Rotterdam. ****

Een aangename bariton met goede dictie en een laagte die kruidig klinkt, zo werd Henk Neven geprezen door de jury van de Nederlandse Muziekprijs. Uitreiking van deze staatsprijs vond zaterdag plaats in de Doelen in Rotterdam, waar Neven zijn kwaliteiten zojuist had getoond in een semi-geënsceneerde cantate van Bach.

In Ich will den Kreuzstab gerne tragen is het dragen van het kruis middel tot verlossing. Neven kwam op in overall, harkte blaadjes bijeen, trok verwachtingsvol een pak aan en werd door een danseres geattendeerd op een oplichtend kruis. Ondanks aardse arbeid vinden we niet altijd meteen wat we zoeken, leek de boodschap van regisseur Marc Pantus.

Overtuigend was de wijze waarop Neven zowel nederigheid als hoop op het hiernamaals in zijn warme en soepele stem legde. Devoot en doorleefd klonk ook de aria Komm, süsses Kreuz uit de Matthäus Passion, als ultieme aanvaarding van het lijden.

Na kruisiging volgt wederopstanding, hetgeen Bach met jubelende bazuinen aankondigt in zijn Oster-oratorium. Het Orkest van de Achttiende eeuw schitterde onder leiding van Frans Brüggen als vanouds. Zalvend kabbelden de blokfluiten, Cappella Amsterdam straalde, en het bijna ten hemel stijgende duet tussen traverso en sopraan Ilse Eerens bleef met een onzichtbaar lijntje aan de basso continuo verbonden.