‘VS financieren oppositie Syrië’

In this citizen journalism image made on a mobile phone and acquired by the AP, Arabic words read: "Down with the regime," written on the street by anti-government protesters, in Banias, Syria, Sunday, April 17, 2011. Gunmen opened fire during a funeral for a slain anti-government protester Sunday, killing at least three people on a day when tens of thousands of people took to the streets nationwide as part of an uprising against the country's authoritarian regime, witnesses and activists said. (AP Photo)
In this citizen journalism image made on a mobile phone and acquired by the AP, Arabic words read: "Down with the regime," written on the street by anti-government protesters, in Banias, Syria, Sunday, April 17, 2011. Gunmen opened fire during a funeral for a slain anti-government protester Sunday, killing at least three people on a day when tens of thousands of people took to the streets nationwide as part of an uprising against the country's authoritarian regime, witnesses and activists said. (AP Photo) Een foto van een Syriër, gemaakt met een mobiele telefoon, van een straat waar 'Weg met het regime' op is geschreven. Foto verkregen door AP

De Verenigde Staten hebben in het geheim Syrische oppositiegroepen gesteund, blijkt uit diplomatieke correspondentie, gepubliceerd door WikiLeaks en ingezien door The Washington Post.

Volgens die krant zouden de VS sinds 2006 zo’n 6 miljoen dollar naar een groep Syrische bannelingen hebben gesluisd, om onder meer vanuit Londen een satellietzender te beginnen, Barada TV. Bovendien werden met het geld actitiveiten binnen Syrië gefinancierd.

Barada TV begon in 2009, maar is steeds actiever geworden toen de afgelopen maand de massaprotesten in Syrië begonnen.

Financiering begon onder George W. Bush

De financiering voor Syrische oppositiegroepen is begonnen onder president George W. Bush, nadat de diplomatieke banden met Damascus waren afgesneden in 2005, zo meldt de krant. De steun is voortgezet door president Obama, ook terwijl zijn kabinet probeert de banden met de Syrische president Bashar al-Assad wat aan te halen. In januari is voor het eerst in zes jaar weer een Amerikaanse ambassadeur in Damascus geïnstalleerd.

Volgens The Washington Post is het onduidelijk of de financiering nu nog altijd wordt voortgezet, maar de ‘cables’ van WikiLeaks maken duidelijk dat er in elk geval tot in september 2010 nog geld apart werd gezet voor dit doel.

    • Peter van der Ploeg