Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Negen maanden’ om nucleaire crisis in Japan onder controle te krijgen

Voorzitter van de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), Tsunehisa Katsumata, maakt een buiging tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van het bedrijf in Tokio.
Voorzitter van de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), Tsunehisa Katsumata, maakt een buiging tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van het bedrijf in Tokio. Foto Reuters / Issei Kato

De beheerder van de lekkende Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi hoopt dat het in staat is om binnen zes tot negen maanden de nucleaire crisis onder controle te krijgen. Dat zei Tokyo Electric Power Company (Tepco) vandaag op een persconferentie.

Het bedrijf zei dat de eerste stap was om de beschadigde splijtstofstaven in de reactoren binnen drie maanden af te laten koelen tot een stabiel niveau en dan een ‘cold shutdown’ te bewerkstelligen in zes tot negen maanden. Dan zou de centrale veilig en stabiel zijn en betekent dit het einde van de crisis, die nu gewaardeerd wordt op één lijn met ‘s werelds ergste nucleaire ongeval van 1986 in Tsjernobyl.

In een later stadium wil Tepco de reactorgebouwen, beschadigd door de enorme aardbeving en de tsunami op 11 maart, gaan bedekken.

Volgens de laatste gegevens blijkt er veel meer straling te zijn gelekt uit de Dai’ichi centrale in de eerste dagen van de nucleaire crisis dan aanvankelijk werd vastgesteld. Deskundigen wezen al snel op de verschillen in stralingsgevaar vergeleken met de ramp in Tsjernobyl.

‘Tepco moet schadevergoeding betalen aan evacués’


Tepco moet ieder Japans gezin dat geëvacueerd moest worden na de aardbeving en tsunami van vorige maand ruim achtduizend euro betalen. Dat heeft de regering van Japan besloten.

“In totaal meet het blijvend vervuilde gebied zo’n 40 bij 40 kilometer. Een deel van het gebied ten noordwesten van de centrale zal waarschijnlijk voorgoed onbewoond moeten blijven”, aldus NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip.

Begin deze maand wist Tepco een lek waardoor radioactief water naar zee stroomde te dichten. Lees hier over de gevolgen.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving