Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie opent vuur bij ‘vrouwendemonstratie’ Sana’a

Caption: Female anti-government protestors chant prayers during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Sunday, April 17, 2011. Yemen's anti-government movement took up the issue of women's rights in the conservative Muslim nation on Saturday, as thousands of demonstrators seeking the president's ouster denounced his comments against the participation of women in protest rallies. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
Caption: Female anti-government protestors chant prayers during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Sunday, April 17, 2011. Yemen's anti-government movement took up the issue of women's rights in the conservative Muslim nation on Saturday, as thousands of demonstrators seeking the president's ouster denounced his comments against the participation of women in protest rallies. (AP Photo/Muhammed Muheisen) Vrouwen demonstreren in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen president Ali Abdullah Saleh in Sanaa (Foto: AP / Muhammed Muheisen)

Veiligheidstroepen openden vanmiddag het vuur op betogers in de Jemenitissche hoofdstad Sana’a. Hierbij raakten zeker vier mensen gewond, meldden ooggetuigen aan persbureau Reuters.

Volgens de getuigen schoten de troepen op de demonstranten toen zij een straat in wilden lopen die niet op de route van de protestmars lag. Gewonden werden met ambulances en auto’s weggevoerd.

Honderdduizenden betogers gingen vandaag de straat op in Jemen om hun afkeer uit te spreken over vrouwonvriendelijke uitlatingen van president Ali Abdullah Saleh, meldt AP. Vrijdag merkte hij op dat de deelname aan de demonstraties van zowel mannen als vrouwen tegen de islamitische wetgeving ingaat.

Zijn uitspraken leidden tot veel protest bij de Jemenieten. De jeugdbewegingen in het land riepen dan ook op tot een massaal protest. Zij doopten vandaag om tot de ‘Dag van eer en waardigheid’. Meer dan honderdduizend mensen verzamelden zich in de straten van de stad Taiz en tienduizenden liepen mee in protestmarsen in onder andere Ibb, Aden en Shabwa. De opkomst van vrouwen bij de betogingen was hoog.

Sinds januari wordt er in het Arabische land gedemonstreerd tegen de regering van Saleh en eisen demonstranten democratische hervormingen. Die eerste demonstratie werd geleid door een jonge vrouw op de universiteitscampus in Sana’a, maar vrouwen doen pas sinds maart in grote aantallen mee met de anti-regeringsbetogingen.

Ondanks dagelijkse protesten in Jemen weigert Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, om af te treden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn inmiddels zeker honderdtwintig doden gevallen bij botsingen tussen de betogers en veiligheidstroepen.