Grote winst Finse nationalisten bij parlementsverkiezingen ‘consequenties voor noodfonds’

Caption: Chairman Timo Soini of the True Finns is interviewed during the Finnish parliamentary elections media reception at the Helsinki Music Centre in Helsinki April 17, 2011. Finland's anti-euro True Finns party made big gains in a parliamentary election on Sunday, threatening the pro-European government and raising the risk of disruption to an EU bailout of Portugal. Also seen are Chairwoman Jutta Urpilainen (2nd L) of the Social Democrats, Chairwoman Mari Kiviniemi of the Centre Party and Chairman Jyrki Katainen (R) of the National Coalition. REUTERS/Kimmo Mantyla/Lehtikuva (FINLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. NO COMMERCIAL USE
Caption: Chairman Timo Soini of the True Finns is interviewed during the Finnish parliamentary elections media reception at the Helsinki Music Centre in Helsinki April 17, 2011. Finland's anti-euro True Finns party made big gains in a parliamentary election on Sunday, threatening the pro-European government and raising the risk of disruption to an EU bailout of Portugal. Also seen are Chairwoman Jutta Urpilainen (2nd L) of the Social Democrats, Chairwoman Mari Kiviniemi of the Centre Party and Chairman Jyrki Katainen (R) of the National Coalition. REUTERS/Kimmo Mantyla/Lehtikuva (FINLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. NO COMMERCIAL USE Partijleider Timo Soini van de nationalistische partij 'Echte Finnen' (Foto: Reuters / Kimmo Mantyla)

Nationalisten hebben naar verwachting een grote winst geboekt bij de parlementsverkiezingen in Finland. De partij Ware Finnen behalen bijna negentien procent van de stemmen. Op dit moment is de helft van het aantal stemmen geteld, meldt Reuters.

De regerende conservatieve Nationale Coalitiepartij en de oppositionele Sociaal-Democraten hebben respectievelijk 18,5 en negentien procent van de stemmen gekregen in deze voorlopige schatting. Volgens peilingen voor de verkiezingen zouden pro-Europese partijen hun meerderheid behouden in het tweehonderd zetels tellende parlement.

De Ware Finnen-partij is anti-immigratie en eurosceptisch. De partij is het er niet mee eens dat Finland meebetaalt aan het financiële reddingsplan voor noodlijdende eurolanden zoals Portugal. De huidige regering - een coalitie van vier partijen - is voorstander van het Europese noodfonds.

In een laatste poging stemmers te bewegen op een partij te stemmen die noodhulp steunt, benadrukten industrieorganisaties in een krantenadvertentie dat ook het kleine, van export afhankelijke Finland bedreigd wordt als de financiële crisis zich verder uitbreidt.

De Ware Finnen behaalden bij de vorige verkiezingen in 2007 maar vier procent van de stemmen. Partijleider Timo Soini zegt dat zijn partij een plaats verdient in de volgende regering, hoewel hij beseft dat de anti-Europese opstelling het lastig maakt om een geschikte coalitiepartner te vinden.

De schijnbare winst van de Ware Finnen in de verkiezingen heeft consequenties voor de Finse hulp aan de noodlijdende EU-landen, vertelt Brussel-correspondent Caroline de Gruyter van NRC Handelsblad. Ook als de partij niet de grootste blijkt te zijn. De Gruyter:

“Finland hoort al bij een groep noordelijke landen van de EU-zone die hele hoge eisen willen stellen aan noodlijdende landen zoals Portugal. Als de Ware Finnen inderdaad als grootste partij uit deze verkiezingen komt en gaan regeren, kan besloten worden om niet meer mee te doen aan de noodhulp aan deze landen. Maar ook als de Ware Finnen bijvoorbeeld de tweede partij in het parlement worden, moeten andere Finse partijen rekening houden met dit deel van het electoraat en op de rem moeten blijven trappen wat betreft de hulp aan Portugal. Binnen de EU houdt men hier ernstig rekening mee”

Gisteren besteedde nrc.nl aandacht aan een protestlied tegen Halla-Aho, een kandidaat van de Ware Finnen. Hij voorziet een “een ring van brandende getto’s” rondom Finse steden als er niet wordt ingegrepen in het asielbeleid in Finland.