Tienduizenden Serviërs eisen verkiezingen in demonstratie

Tienduizenden anti-regeringsbetogers verzamelden zich vanmiddag in het centrum van Belgrado. Foto: AP / Marko Drobnjakovic.

Tienduizenden Serviërs hebben vanmiddag in Belgrado gedemonstreerd tegen de pro-westerse regering van premier Tadic. De nationalistische oppositie en zijn aanhangers eisen het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.

De demonstranten toonden zich ontevreden over de manier waarop de regering-Tadic de economische crisis in Servië aanpakt en beschuldigde de regering van corruptie. Aleksandr Vucic, een belangrijke oppositieleider, zei in een toespraak tijdens de betoging:

“We hebben genoeg van het criminele regime dat heel Servië heeft leeggeroofd. Wij willen verkiezingen en zijn niet te stoppen, want de ongenoegen onder het volk groeit elke dag.”

De betogers, die vanuit heel Servië met bussen naar de hoofdstad waren afgereisd, droegen de nationale vlag met zich mee en schreeuwden kreten als “Dieven!” en “Verkiezingen!”. De organisatoren hebben aangekondigd door te willen gaan met demonstreren tot de regering-Tadic hun eis om vervroegde verkiezingen inwilligt.

Tadic zei gisteren echter niet van plan te zijn om snel verkiezingen uit te schrijven. Hij wil daarmee wachten totdat Servië in het najaar kandidaat-lid van de Europese Unie is. Tussentijdse verkiezingen zouden maken de kans op Servisch lidmaatschap volgens de premier alleen maar kleiner.