Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

President Burkina Faso ontslaat regering na onrust in hoofdstad

Op 8 april demonstreerden duizenden mensen in Ouagadougou tegen de regering. Foto: AFP / Ahmed Ouoba.

President Blaise Compaoré van Burkina Faso heeft gisteravond laat zijn regering ontbonden na onlusten. Het besluit komt nadat ontevreden soldaten gisteren voor ernstige ongeregeldheden zorgden in hoofstad Ouagadougou.

Naast de regering heeft de president ook zijn legerchef en het hoofd van de presidentiële garde naar huis gestuurd.

In het westen van de hoofdstad plunderden soldaten gisteren winkels en stalen zij auto’s. Ook werden huizen van bondgenoten van president Compaoré in brand gestoken. Nabij de studio van de staatsradio werden schoten afgevuurd. Onvrede over niet uitbetaalde huurtoeslagen zou de aanleiding van de woede zijn.

De onlusten van gisteren waren niet de eerste ongeregeldheden deze maand: op 8 april vonden in Burkina Faso vanwege de hoge voedselprijzen ook al grote protesten door politieagenten plaats. In maart stichtten studenten brand bij diverse overheidsgebouwen uit protest tegen de dood van een jonge man. De man zou in de gevangenis om het leven zijn gebracht.

Burkina Faso wordt sinds 1987 geleid door president Blaise Compaore, die aan de macht kwam door een coup. In november werd hij herkozen met tachtig procent van de stemmen, maar volgens zijn tegenstanders werd er op grote schaal gefraudeerd.