Hans Jansen: ‘Proces-Wilders systematische aanval op vrijheid’

Van links naar rechts: Hans Jansen, Bertus Hendriks, advocaat Van Eijk en Tom Schalken. Foto: Reuters / Lex vana Lieshout.

Hans Jansen, getuige-deskundige in het proces-Wilders en de afgelopen dagen veelvuldig onderwerp van gesprek, heeft een nieuw blog over het proces gepubliceerd. Hij noemt het proces daarin een “systematische aanval op de vrijheid” in Nederland.

Jansen komt op het blog Hoeiboei onder het kopje ‘Schijn van onbenulligheid’ opnieuw terug op het etentje dat de afgelopen dagen centraal stond in het proces-Wilders. Hij zegt naar aanleiding van de verhoren van raadsheer Schalken en gastheer Bertus Hendriks dat hij nooit op de uitnodiging voor het etentje had moeten ingaan. Sterker nog, hij vindt dat hij toen direct contact met justitie en Moszkowicz had moeten als hij wist wat hij nu weet:

“Als ik had geweten dat ik pas de tweede spreker ooit bij dit gezelschap zou zijn, dat beide feestredenaars het over Wilders en diens proces zouden (moeten) hebben, en dat er twee raadsheren van het Amsterdamse Hof mee aanzaten, zou ik alleen al naar aanleiding van de uitnodiging contact met de Officier van Justitie en de advocaat van Wilders hebben opgenomen. Ik weet niet of die mij zouden hebben uitgelachen.”

Jansen noemt het proces verder een “aaneenschakeling van blunders” dat volgens de arabist nog jaren kan duren. Hij sluit zijn blog af met grote woorden:

“Het Wildersproces is ondanks de schijn van onbenulligheid de grootst opgezette en meest systematische aanval op de vrijheid die Nederland buiten oorlogstijd ooit is overkomen.”