Begin van Finse Ku Klux Klan?

Een naam om op te letten dit weekeinde: Jussi Halla-Aho. Dit is een 39-jarige Finse slavist, een bescheiden man die op zijn website vertelt dat hij het liefst Tolkien leest, maar op zijn blog (Fins) hard uithaalt naar asielzoekers en de in zijn ogen veel te lakse immigratieregels. De cijfers rondom immigratie en asiel laten zien dat de problemen in Finland minder groot zijn dan in de meeste andere Europese landen. Maar Halla-Aho voorziet ,,een ring van brandende getto’s” rondom de Finse steden.

Halla-Aho is kandidaat voor de Ware Finnen, een populistische partij waarvoor een spectaculaire groei wordt voorspeld bij de parlementsverkiezingen zondag. De leider van die partij, europarlementariër Timo Soini, heeft het vooral over Europa (niet betalen om de Portugezen te helpen) en niet over immigratie, maar Halla-Aho’s schrille toon slaat aan in Helsinki en op andere plaatsen in het dichterbevolkte zuiden van het land.

Hij roept ook veel weerstanden op. Luister bijvoorbeeld naar dit protestlied. Het blijft Fins, maar op 2:07 is te horen hoe de zanger vergelijkingen maakt met Jorg Haider en de Ku Klux Klan.

http://youtu.be/l2PpnnfOUoE