Rutte: verhoging btw op voeding slechts ‘een mogelijk scenario’

De mogelijke verhoging van het btw-tarief is slechts ‘een van de scenario’s’ voor het hervormen van het belastingstelsel. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vandaag in reactie op de ophef die is ontstaan over het kabinetsvoorstel om het lage btw-tarief van zes procent af te schaffen en de inkomstenbelasting te verlagen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) presenteerde gisteren zijn Fiscale Agenda, waarin werd voorgesteld het lage btw-tarief van 6 procent voor eerste levensbehoeften als levensmiddelen te verhogen en uiteindelijk gelijk te trekken met het hoge tarief van 19 procent voor overige producten. Dit oogstte een storm van kritiek, onder meer vanuit coalitiepartij CDA, gedoogpartij PVV en de oppositiepartij PvdA. Ook het midden- en kleinbedrijf zag het idee niet zitten.

Volgens Rutte was helemaal geen sprake van een kabinetsplan, maar is het verhogen van het btw-tarief slechts een van de mogelijkheden die worden onderzocht. Ook minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei dat slechts sprake was van ‘een verkenning’.