Proces-Wilders verder met verhoor Bertus Hendriks

De rechtbank in Amsterdam hoort vandaag de derde en laatste getuige over het omstreden etentje dat centraal staat in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Ditmaal is de gastheer van het etentje Bertus Hendriks aan de beurt.

Het gaat om een diner in mei vorig jaar waarbij raadsheer Tom Schalken zou hebben geprobeerd de islamkenner Hans Jansen te beïnvloeden. Schalken was lid van het gerechtshof dat bepaalde dat Wilders moest worden vervolgd. Jansen treedt op verzoek van de verdediging op als getuige-deskundige in het proces. Het diner vond plaats bij Hendriks thuis.

Jansen en Schalken interpreteren gebeurtenissen etentje anders

Woensdag werden Schalken en Jansen beiden al urenlang ondervraagd door de rechtbank en door Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz. Jansen zei dat Schalken tijdens het etentje heeft geprobeerd hem ervan te overtuigen dat de vervolging van Wilders terecht is. Schalken sprak dat tegen en zei dat hij alleen heeft willen uitleggen waarom het hof daartoe had besloten.

Ook Hendriks, een Midden-Oostendeskundige, zou oorspronkelijk woensdag al worden ondervraagd. Omdat het verhoor van Jansen en Schalken veel meer tijd in beslag nam dan gepland, is de ondervraging van Hendriks verplaatst naar vrijdag.

Jansen bracht het etentje in oktober vorig jaar in de publiciteit, toen het proces al zijn einde naderde. Moszkowicz wilde Jansen toen in de rechtszaal laten getuigen. De rechtbank weigerde dat, waarop Wilders met succes een verzoek indiende om de rechters te vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Inmiddels is de zaak met nieuwe rechters opnieuw begonnen.

Volgens Moszkowicz heeft Schalken bewust geprobeerd een getuige te beïnvloeden. Dat zou betekenen dat Wilders geen eerlijk proces heeft gekregen.

Volg het verhoor van Hendriks rechtstreeks via Journaal24.