Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NAVO: binnenkort meer vliegtuigen voor aanvallen op Libië

A Libyan boy holds Qatar, Canada, Italy, Lebanon and US flags before Friday prayers near the court house in Benghazi April 15, 2011. A fresh hail of government rockets crashed into Misrata on Friday after Western allies denounced a "medieval siege" of the city and vowed to keep bombing Muammar Gaddafi's forces until he stepped down. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
A Libyan boy holds Qatar, Canada, Italy, Lebanon and US flags before Friday prayers near the court house in Benghazi April 15, 2011. A fresh hail of government rockets crashed into Misrata on Friday after Western allies denounced a "medieval siege" of the city and vowed to keep bombing Muammar Gaddafi's forces until he stepped down. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Een Libische jongen met de vlaggen Qatar, Canada, Italië, Libanon en de VS voor het vrijdaggebed in Benghazi vandaag. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verwacht binnenkort extra vliegtuigen voor de missie boven Libië, ook al heeft hij nog geen concrete toezeggingen. Dat zei hij na afloop van de tweedaagse top van ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Berlijn.

“Ik ben hoopvol gestemd dat we het noodzakelijke materieel in de zeer nabije toekomst krijgen”, zei Rasmussen, want hij heeft “aanwijzingen dat landen dat zullen leveren wat nodig is.” De vergadering van de NAVO werd getekend door meningsverschillen over de intensiteit van de aanvallen op Libië. Met name Frankrijk en Groot-Brittannië dringen aan op harder optreden.

De militaire leiding van de NAVO heeft gezegd dat meer toestellen nodig zijn om de precisie-aanvallen op gronddoelen van Gaddafi’s leger uit te voeren terwijl burgerslachtoffers worden voorkomen. Troepen van Gaddafi hebben zich recentelijk beter gecamoufleerd en verschuilen zich in bevolkte gebieden om aanvallen door NAVO-vliegtuigen te voorkomen.

NAVO-vliegtuigen hebben vandaag aanvallen uitgevoerd op de stad Al-Aziziyah, meldt de Libische staatstelevisie vandaag. “Al-Aziziyah is zojuist onderworpen aan agressie van de kruisvaarders-kolonisten en voor de tweede achtereenvolgende dag gebombardeerd”, aldus de zender Al Jamahiriya.

De aanvallen zijn inmiddels drie weken bezig.