Muiterij onder militairen in Burkina Faso

A picture of a quite deserted street in Ouagadougou taken on April 15, 2011. Burkina Faso President Blaise Compaore, facing a mutiny by his personal guard, strove to reassert his authority today after mass street protests and a night when soldiers ran riot. The mutiny broke out late Thursday in two barracks, including one in the compound of Compaore's residence in Ouagadougou, and spread on Friday morning to three other army bases in the capital, mutineers and army officers said. AFP PHOTO / AHMED OUOBA
A picture of a quite deserted street in Ouagadougou taken on April 15, 2011. Burkina Faso President Blaise Compaore, facing a mutiny by his personal guard, strove to reassert his authority today after mass street protests and a night when soldiers ran riot. The mutiny broke out late Thursday in two barracks, including one in the compound of Compaore's residence in Ouagadougou, and spread on Friday morning to three other army bases in the capital, mutineers and army officers said. AFP PHOTO / AHMED OUOBA Een bijna verlaten straat in hoofdstad Ouagadougo, vandaag. Foto AFP / Ahmed Ouoba

Soldaten uit het leger van Burkina Faso veroorzaken ernstige onrust in de hoofdstad Ouagadougou. Volgens ooggetuigen schieten de soldaten in het rond, meldt Reuters.

Veel bewoners van de stad durven niet meer naar buiten, na de ergste onrust sinds protesten vorige maand begonnen. De soldaten zijn boos dat in het vooruitzicht gestelde bonussen niet uitbetaald zijn en muiten openlijk. Militairen zouden winkels hebben geplunderd en auto’s hebben ingenomen.

Ook leden van de presidentiële garde zouden meedoen aan de muiterij. Volgens een militaire bron zouden die wel huizen en voedselsubsidie hebben gekregen, maar, zegt de bron tegen Reuters, “Je weet het maar nooit met die kinderen.”

‘Maatregelen worden getroffen’

Volgens de regering is er sinds gisteren een ‘demonstratie’ van soldaten die huizen en voedselsubsidie willen. De autoriteiten drukken de bevolking op het hart dat maatregelen worden getroffen om de situatie op te lossen.

Burkina Faso wordt sinds 1987 geleid door president Blaise Compaore, die aan de macht kwam door een coup. In november werd hij herkozen met tachtig procent van de stemmen. Het land heeft conflicten en opstanden die buurlanden wel troffen altijd weten te voorkomen.