Moszkowicz wraakt opnieuw rechtbank in Wilders-proces

WFA03: VERVOLG GETUIGENVERHOREN ZAAK-WILDERS:AMSTERDAM; 15APR2011 - PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz vrijdag in de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank hoort de derde getuige over het inmiddels geruchtmakende diner waarbij arabist Hans Jansen en Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse gerechtshof, op 3 mei vorig jaar aanwezig waren. De derde getuige is de gastheer van die avond, Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. WFA/rb/str. Robert Vos ANP POOL
WFA03: VERVOLG GETUIGENVERHOREN ZAAK-WILDERS:AMSTERDAM; 15APR2011 - PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz vrijdag in de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank hoort de derde getuige over het inmiddels geruchtmakende diner waarbij arabist Hans Jansen en Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse gerechtshof, op 3 mei vorig jaar aanwezig waren. De derde getuige is de gastheer van die avond, Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. WFA/rb/str. Robert Vos ANP POOL Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtbank vanmiddag. Foto WFA / Robert Vos

Advocaat Bram Moszkowicz heeft opnieuw de rechtbank in het proces tegen Geert Wilders gewraakt. Hij deed dit na het afwijzen van een verzoek tot een meineedonderzoek naar Bertus Hendriks.

Update 19:50 De wrakingskamer heeft de argumenten voor wraking van Bram Moszkowicz aangehoord en de tegenargumenten van de gewraakte rechtbank. Een verzoek om uitstel van de rechtbank, omdat de rechters meer tijd wilden om het pleidooi van Moszkowicz te kunnen bestuderen, werd verworpen. Maandag om 16:00 uur maakt de wrakingskamer de uitspraak bekend.

Update 16:09 De rechtbank heeft zojuist gemeld dat de wrakingskamer vandaag nog een beslissing zal nemen over het verzoek van Moszkowicz. De zitting is daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Volgens Moszkowicz heeft Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Hendriks, de gastheer van het beruchte etentje waarbij getuige-deskundige Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken aanwezig waren, zou zich volgens Moszkowicz vanochtend tegengesproken hebben over de aanleiding om Jansen uit te nodigen voor het diner.

Tijdens de zitting verklaarde Hendriks dat Jansen was uitgenodigd vanwege zijn deskundigheid over de islam, maar Moszkowicz meent dat Hendriks eerder had gezegd dat Jansen juist gevraagd was omdat hij getuige-deskundige in de zaak is.

‘Geen sprake van liegen’

De rechtbank wees een verzoek om een meineedonderzoek af, omdat er geen sprake zou zijn van liegen. Moszkowicz besloot, ontevreden met dit argument, de rechtbank hierop te wraken. De advocaat noemde de afwijzing ‘ondeugdelijk’ en ‘onbegrijpelijk’.

Eerder wrakingsverzoek had succes

De advocaat wraakte de rechtbank in oktober 2010 ook, omdat de rechtbank geen beslissing wilde nemen over het verzoek arabist Hans Jansen opnieuw te horen. Het wrakingsverzoek werd toen toegewezen.