Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Duizenden op straat in Syrië in geweldloze demonstraties

** CORRECTS DATE ** Women hold a n anti-government demonstration in Banias, Syria, Wednesday, April 13, 2011. Thousands of Syrian women and children holding white flags and olive branches blocked a main coastal highway Wednesday, demanding authorities release people detained during a crackdown on opponents of the regime, witnesses said. The crowd unusual because it was dominated by women and young children demanded release of hundreds of men who have been rounded up in the northeastern villages of Bayda and Beit Jnad and surrounding areas in recent days. (AP Photo)
** CORRECTS DATE ** Women hold a n anti-government demonstration in Banias, Syria, Wednesday, April 13, 2011. Thousands of Syrian women and children holding white flags and olive branches blocked a main coastal highway Wednesday, demanding authorities release people detained during a crackdown on opponents of the regime, witnesses said. The crowd unusual because it was dominated by women and young children demanded release of hundreds of men who have been rounded up in the northeastern villages of Bayda and Beit Jnad and surrounding areas in recent days. (AP Photo) Duizenden vrouwen blokkeerden twee dagen geleden een weg om vrijlating te eisen van honderden mannen die eerder in en rond de dorpen Bayda en Beit Jnad in het noordoosten van het land zijn opgepakt. Foto AP

Duizenden demonstranten die schreeuwen om “vrijheid” zijn vandaag na het vrijdaggebed weer de straat op gegaan in meerdere Syrische steden. De grootste demonstraties zouden plaats hebben in de stad Deraa: “Demonstranten kwamen uit elke moskee. Het aantal mensen is zeker tienduizend”, vertelde een activist telefonisch aan persbureau Reuters.

Deraa is de bron van de protesten tegen president Bashar al-Assad en zijn Baath Partij die al vijftig jaar aan de macht is. De protesten begonnen een maand geleden.

Het leger houdt zich vandaag op de achtergrond in Deraa, meldt zowel Reuters als Al-Jazeera. “Het leger is niet in de stad. Er is wel veiligheidspersoneel maar zij laten zich op straat niet zien”, aldus een activist tegen Reuters. “Het is een verbetering met afgelopen nacht maar de mensen zijn nog niet tevreden.” De afwezigheid van het leger zou het gevolg zijn van een ontmoeting tussen president al-Assad en lokale leiders.

Onderstaande video zou beelden tonen van veiligheidspersoneel dat demonstranten in de stad Baida aanpakt op onbekende datum. De video komt van de website van Al-Jazeera, dat echter stelt de inhoud van de beelden niet te hebben kunnen controleren: