Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Deetman: Kalbfleisch hoeft niet weg uit commissie misbruik R.-K. Kerk

De van meineed verdachte Pieter Kalbfleisch mag zijn werk blijven doen als lid van de commissie Deetman die het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt. Dat vindt voorzitter Wim Deetman. “De commissie wacht een uitspraak van de rechter af”, zegt de woordvoerder van Deetman, die tevens lid is van de Raad van State.

Kalbfleisch is gisteren wel met verlof gestuurd als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, hangende het onderzoek dat de Rijksrecherche doet.
In zijn rol als lid van de commissie Deetman is Kalbfleisch rechtstreeks betrokken bij het zoeken naar de waarheid rond het seksueel misbruik. Daarbij ondervraagt hij persoonlijk slachtoffers, zo blijkt uit gespreksverslagen die in bezit zijn van NRC Handelsblad.

De slachtoffergroepen van seksueel misbruik binnen de kerk, verenigd in Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik, willen dat Kalbfleisch tijdelijk terugtreedt uit de commissie Deetman. Woordvoerder Raymond Lelkens: “Wij hadden al twijfels toen de kwestie vorig jaar voor het eerst in het nieuws kwam. Maar toen zei Deetman tegen ons dat hij niet twijfelt aan de integriteit van Kalbfleisch. Dat is bij Deetman blijkbaar nog niet veranderd, ondanks het lopende onderzoek tegen de man.”

Gisteren trad Kalbfleisch terug als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Directe aanleiding daarvoor waren de verklaringen die Kalbfleisch onder ede heeft afgelegd over zijn rol in een conflict over stukken grond bij Schiphol, de zogeheten Chipshol-zaak. De Rijksrecherche heeft een onderzoek naar meineed ingesteld.