VS denken dat Syrië hulp krijgt van Iran, Assad laat demonstranten vrij

Vrouwen en kinderen hielden een anti-regimedemonstratie in Banias nadat honderden van hun mannen in Bayda en Beit Jnad in de afgelopen dagen werden gearresteerd. Foto AP

De Verenigde Staten zeggen dat er bewijs is dat Iran de Syrische autoriteiten helpt bij het onderdrukken van de protesten in het Arabische land. Wat de vermeende bewijzen inhouden, werd niet duidelijk gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Syrië kwam vanavond al snel met een reactie. Volgens het eigen ministerie van BuZa zit er “geen enkele waarheid” in de bewering van Amerika. “Als er bewijs is, waarom presenteren ze het dan niet?”

De Syrische president Bashar al-Assad liet vandaag honderden gevangengenomen betogers vrij. De Syrische staatstelevisie meldt dat het gaat om mensen die betrokken waren bij demonstraties die het land al een maand in zijn greep hebben.

De vrijlating is opnieuw een concessie van Assad in een poging de antiregeringsdemonstranten tegemoet te komen. Twee weken geleden besloot de president ook al het kabinet te ontbinden. Vandaag benoemde hij een nieuw kabinet.

Tienduizenden Syriërs eisen politieke hervormingen. Morgen worden na het vrijdagmiddaggebed weer duizenden demonstranten in de Syrische straten verwacht. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd mensen bij de betogingen om het leven gekomen. Ook vandaag was onrustig in onder meer de stad Banias.

    • Jules Seegers