Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Schrijvers Goldstone-rapport halen uit naar critici

3 juni 2009: Goldstone bezoekt een huis dat door Israëlisch vuur verwoest is. Foto AP / Ashraf Amra

Drie van de vier schrijvers van het Goldstone-rapport, waarin vernietigende kritiek wordt geleverd op het gedrag van Israël en Hamas tijdens de Gaza-oorlog, blijven achter hun bevindingen staan. Hoofdonderzoeker namens de VN Richard Goldstone deed onlangs afstand van de hoofdconclusies van het rapport.

Vandaag slaan zijn drie collega’s hard terug naar critici die aandringen op het intrekken van het rapport nadat Goldstone begin deze maand zijn twijfels over de belangrijkste conclusies uitte. In een verklaring op de website van de Britse kwaliteitskrant The Guardian zeggen de drie dat er “geen rechtvaardiging” is voor het herzien of intrekken van het 575 pagina’s tellende rapport.

“Het intrekken van het rapport, alsmede pogingen tot een verkeerde voorstelling geven van haar aard en doel, gaat voorbij aan de rechten van de slachtoffers - zowel de Palestijnse als de Israëlische - op de waarheid en rechtvaardigheid.” – Extract van de verklaring van de drie schrijvers.

Ze wijzen verder op de “persoonlijke aanvallen” en de “buitengewone druk” op de Goldstone-leden die ter plekke aan waarheidsvinding deden.

“Hadden we toegegeven aan die druk om onze conclusies te saneren, zouden we ernstig onrecht doen aan de honderden onschuldige burgers die zijn gedood tijdens het conflict in Gaza. Alsmede aan de duizenden gewonden en de honderdduizenden wiens levens blijvend diep getroffen zijn door het conflict.”

Volgens Goldstone is gebleken dat het Israëlische leger toch niet met opzet op burgers lijkt te hebben geschoten bij het offensief tegen Hamas. Dat zou een oorlogsmisdaad zijn en was een van de oorspronkelijke conclusies uit het rapport. De drieweekse oorlog tussen december 2008 en januari 2009 kostte het leven aan 1.400 Palestijnen, onder wie honderden burgers en dertien Israëliërs. Ook Hamas kreeg in het rapport kritiek te verduren omdat de organisatie raketten afschoot op Israëlische steden, waardoor burgers gevaar liepen.