‘Italiaanse activist gegijzeld in Gaza’

Still uit de vrijgegeven video waarop de 36-jarige Italiaan te zien zou zijn.

Islamitische opstandelingen hebben in Gaza de 36-jarige Italiaanse activist Vittorio Arrigoni gegijzeld. Het zou de eerste gijzeling van een buitenlander zijn sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam.

De ontvoering werd vanavond bekend gemaakt door de pro-Palestijnse Internationale Solidariteitsbeweging. Een video die het slachtoffer beweert te tonen dook vandaag op in Gaza. De videoboodschap ging gepaard met de eis van de opstandelingen dat de Hamas-regering hun leider, die vorige maand werd gearresteerd, vrij zou laten. De salafistische groepering stelt vrijdagmiddag als deadline voor haar eis en dreigt anders de gijzelaar te executeren.

Volgens onze correspondent Guus Valk eisen de gijzelnemers van Vittorio de vrijlating van álle salafisten door Hamas. Hij ziet geen kans dat Hamas deze eis inwilligt.

Guus Valk twittert over de laatste ontwikkelingen:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het is niet zomaar een groepje dat Vittorio gijzelt, maar Ansar as-Sunna. Vorig jaar zomer heb ik ze nog bezocht voor een reportage #gaza
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vittorio Arrigoni woont overigens al jaren in Gaza, is daar een bekend gezicht, werkt voor ISM en schreef het boek Gaza: stay human
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Aantal gijzelingen in #Gaza nam af. Waren vaak criminele groepen die geld vroegen. Nu zijn salafisten in opkomst die gezag Hamas tarten

http://youtu.be/I2XtPcDprbM

Italiaanse ministerie onderneemt stappen, Hamas controleert berichten


Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring al laten weten dat het zich bewust is van de ontvoering. Het ministerie heeft contact met Arrigoni’s familie en onderneemt stappen om zijn veiligheid te garanderen.

“Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini is in contact met diplomaten in het land en volgt de situatie met grote aandacht,” aldus de verklaring.

De Hamas-regering zei enkel dat het de juistheid van de berichtgeving aan het controleren was.

De extremistische rivalen van Hamas


Hoewel Hamas de Gazastrook sinds 2007 alleen regeert, zijn er tal van gewapende groepen actief in het gebied, ieder met een eigen agenda. Onze correspondent schreef hier eerder het volgende over:

Hamas’ belangrijkste concurrent is nog altijd Al-Fatah, de min of meer seculiere partij van president Mahmoud Abbas. Formeel speelt Fatah geen rol meer in de Gazastrook, maar de Al-Aqsa-Martelarenbrigades, de losjes aan Fatah gelieerde gewapende vleugel, is nog altijd actief. Hetzelfde geldt voor het van oudsher marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De Islamitische Jihad, een gewapende organisatie, geldt ook als relatief machtig en goed georganiseerd.

De salafisten, die het gezag van Hamas ter discussie stellen, zijn verdeeld in groepen met namen als Ansar al-Sunna, het Leger van Volkeren en de Strijders van God. En er is Hizb ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding), dat streeft naar een geweldloze omwenteling. Ook leden van deze groep worden ondanks protesten van mensenrechtenorganisaties zwaar vervolgd. Tussen de groepen heerst verdeeldheid over theologische en politieke kwesties.