Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM verdenkt NMa-topman van meineed

Pieter Kalbfleisch. Foto NMA

De bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), Pieter Kalbfleisch, wordt verdacht van meineed in de civiele procedure tussen Chipshol en de Staat. De Rijksrecherche doet onderzoek naar deze verdenking onder leiding van de officier van justitie te Utrecht. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

In het belang van het onderzoek worden volgens het OM geen verdere mededelingen gedaan.

Eerder vandaag werd bekend dat Kalbfleisch met verlof is gestuurd. Henk Don, huidige bestuurslid van de NMa, neemt zijn taken als voorzitter waar.

Kalbfleisch werd vorige week van meineed beschuldigd door een griffier van de Haagse rechtbank. Ze werkte jarenlang samen met Kalbfleisch toen hij vice-president van de rechtbank in Den Haag was. De griffier, die ook een relatie met Kalbfleisch had, verklaarde vorige week onder ede dat de huidige topman van de NMa zich als vice-president schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling door een bevriende rechter op de zaak te zetten van een vriend van hem. Deze rechter, Hans Westenberg, ging in 2009 met vervroegd pensioen. Er loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar hem wegens meineed.

De Tweede Kamer eiste gisteren duidelijkheid van minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) over de in opspraak geraakte topman. Kamerleden zeiden gisteren tegen NRC Handelsblad dat ze optreden van Verhagen ‘in het belang van de geloofwaardigheid van NMa’ noodzakelijk achten. De NMa valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister.

Wie heeft onder ede gelogen? Kalbfleisch of zijn voormalige geliefde? Lees het achtergrondverhaal van redacteuren Jeroen Wester en Tom Kreling in de NRC van gisteren of in de digitale editie .