Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Weer incident met slapende luchtverkeersleider VS

Een luchtverkeersleider in Nevada is geschorst omdat hij ingedut was terwijl een medisch transport gisteren een landing wilde maken op een vliegveld. Het is volgens persbureau AP al het vijfde incident met falende luchtverkeersleiding dit jaar. In vier gevallen betrof het slapende luchtverkeersleiders.

In reactie op het meest recente geval heeft de Amerikaanse federale autoriteit voor vliegverkeer (FAA) gelast dat er op 26 vliegvelden en radarposten waar maar één luchtverkeersleider nachtdienst heeft een collega extra ingeroosterd moet worden.

“Ik ben woedend over deze incidenten. Dit is absoluut onacceptabel,” zei minister voor Transport Ray LaHood in een verklaring. “Het Amerikaanse publiek vertrouwt op een veilig systeem. Veiligheid is onze eerste prioriteit en ik zal me daar 24 uur per dag, 7 dagen per week mee bezig houden totdat deze problemen uit de wereld zijn.”

Vliegtuig zocht kwartier lang vergeefs contact met vliegveld

De luchtverkeersleider van het vliegveld van Reno-Tahoe in Nevada was zeker een kwartier onbereikbaar voor het vliegtuig dat ten minste drie mensen aan boord had, aldus de FAA. Net als de andere incidenten dit jaar bleef het zonder gevolgen.

Het hoofd van het vliegveld Reno-Tahoe gaf toe dat de bemanning van het vliegtuig meerdere keren zonder succes contact gezocht met de verkeersleiding. Volgens de FAA heeft de piloot daarna contact gezocht met radarposten in de nabij omgeving in het noorden van Californië. De FAA zou de leiding van Reno-Tahoe al hebben opgedragen om twee luchtverkeersleiders per nacht in te roosteren, maar het vliegveld is daar kort na de maatregel alweer van afgeweken.

Eerdere incidenten dit jaar betroffen twee vliegtuigen die zonder communicatie met de luchtverkeersleiding op het vliegveld Washington Reagon National landden, vorige maand. Ook in Knoxville, Tennessee werd een slaapincident gemeld. Afgelopen maandag schorste de FAA nog een luchtverkeersleider na een soortgelijk incident. Hij bleek een recidivist te zijn, die in twee gevallen in januari ook al tijdens zijn dienst in slaap was gevallen.

Twee luchtverkeersleiders in Texas werden geschorst na een verkeerde overdracht, twee weken geleden.