Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Lezingen & literatuur

Boekennacht

‘De ontdekking’ is op 15 april het thema van de Amsterdamse Boekennacht. Er komt een grote boekenmarkt op het Spui en stadsdichter F. Starik opent om 19u30 de nacht bij het Lieverdje. Vanaf 20u zijn er literaire evenementen in boekhandels, antiquariaten, culturele instellingen op en rondom het Spui en in literair café De Zwart. Bij Bijzondere Collecties laten Nelleke Noordervliet, Kester Freriks, Lisa Kuitert en Garrelt Verhoeven zien welke bijzondere ontdekkingen zij hebben gedaan.

Inl www.boekennacht.nl.

Europese Achtertuin

De Arabische wereld staat in brand. Europa is hopeloos verdeeld. Op 17 april 16u is er in De Rode Hoed Amsterdam een debat met o.a. Ko Colijn, Ton Nijhuis en Marietje Schaake.

Inl www.rodehoed.nl

Klucht

Zondag 17 april 11u30 houdt acteur John Lanting de Ida Wassermanlezing in Première Parterre, Den Haag over ‘De andere kijk op klucht’.

Inl www.premiereparterre.nl

Europese architectuur

Bestaat er een echte Europese architectuur? Zo ja, waar bestaat die dan uit en heeft deze architectuur nog toekomst in een geglobaliseerde wereld? Op 15 april 20u30 is er een discussie in De Balie Amsterdam met de architecten Ben van Berkel, Boris Podrecca en architectuurhistoricus en -criticus Hans Ibelings.

Inl www.debalie.nl

Geheimen

Waarom hebben we geheimen en klopt het dat geheimen altijd slecht voor je zijn? Psycholoog-onderzoeker Andreas Wismeijer schreef hierover zijn boek Geheimen en gaat in Arminius Rotterdam op 20 april 20u in debat met Steven van de Walle, docent bestuurskunde EUR over het nut en nadeel van geheimen. Muziek: Franse pop en Northern soul.

Inl www.studiumgenerale.nl

Gustav Mahler

Op zondag 17 april 14u geven Ankie Mulder (musicologe) en Tjalling Visser (stedenbouwkundige) in Het Paleis Groningen een dubbellezing over Mahler en Wenen. Muziek van Mahler wordt toegelicht door Mulder en Visser schetst hierbij de stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen in Wenen.

Inl www.kunstinzicht.org

James Ensor

In het Haags Gemeentemuseum is er op 17 april een Ensor arrangement. Eerst is er om 11u30 een lezing over de Belgische schilder, gevolgd door een lunch en rondleiding.

Inl www.gemeentemuseum.nl

Echte leven

Wilhelm Schmid, Stine Jensen, Daan Roovers en anderen gaan in het Filosofisch Festival op 15 april van 20-01u met lezingen, debat en muziek op zoek naar het echte leven. Hoe ziet bijvoorbeeld echte liefde eruit? Plaats: Radboud Universiteit Nijmegen.

Inl www.ru.nl/mvdf/festival

Echte Rembrandt

Wat onderscheidt een echte Rembrandt van namaak? Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vertelt er 17 april 14u30 over in Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Onder het toeziend oog van het Portret van een jonge man van Rembrandt uit 1632 gaat Van de Wetering in op de (on)echte Rembrandtportretten.

Inl www.rijksmuseumtwenthe.nl

Culturele zondag

De Utrechtse Uithof is 50 jaar en 17 april wordt dat gevierd op de Culturele Zondag. Er zijn lezingen door professoren, theater, muziek en altijd al een record willen vestigen? Doe dan mee aan de wedstrijd ‘wie vouwt er het snelst een vouwfiets in en uit elkaar’.

Inl www.culturelezondagen.nl