Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Kortkolom buitenland

Somalische piraterij snel verdrievoudigd

KUALA LUMPUR. Piraterij ter zee is in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd tot een recordhoogte van 142 gevallen gestegen. Het Internationaal Maritiem Bureau in Kuala Lumpur, dat piraterij in de gaten houdt, meldt vandaag dat met name Somalische piraten de afgelopen drie maanden veelvuldiger en gewelddadiger hebben opgetreden. 97 kapingen of pogingen daartoe hadden plaats voor de Somalische kust. Vorig jaar werden daar in dezelfde periode 35 incidenten geteld. Wereldwijd werden 18 vaartuigen buitgemaakt, inclusief drie mammoettankers. Piraten doodden 7 opvarenden en namen 344 anderen gevangen. Volgens de piraterijwaakhond zijn nog nooit zoveel gevallen van zeepiraterij in een eerste kwartaal genoteerd. (AP)

Noord-Korea houdt Amerikaanse man aan

Seoul. Noord-Korea heeft een man met de Amerikaanse nationaliteit aangehouden, die zich voor de rechter zal moeten verantwoorden voor „een misdaad” tegen de staat. Dit heeft het officiële Noord-Koreaanse persbureau gisteren bevestigd. Het is nog niet duidelijk waarvoor de Amerikaan wordt aangeklaagd. Zuid-Koreaanse media meldden dat het om een Amerikaanse zakenman van Koreaanse afkomst gaat. Volgens sommige berichten zou hij zich hebben ingelaten met christelijk missiewerk. Eerder deze week had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al aangedrongen op vrijlating van een Amerikaan genaamd Jun Young-su, die in november vorig jaar is gearresteerd. (BBC, AP)

Bij geweld in zuiden Soedan al 800 doden

Juba. Bij toenemend geweld in het zuiden van Soedan zijn sinds het begin van het jaar 800 doden gevallen, zo hebben de Verenigde Naties gisteren meegedeeld. Het zuiden stemde op 9 januari in een referendum voor afscheiding van Noord-Soedan, die zich 9 juli formeel moet voltrekken. Maar de VN zeiden gisteren zich zorgen te maken over de toekomst van de regio, waar rebellenmilities vechten tegen het leger, strijders van het Oegandese Leger van de Heer rooftochten uitvoeren en stammen slaags zijn. Volgens een woordvoerder ondermijnt het geweld op het ogenblik de ontwikkeling van het zuiden. (Reuters)

Laurent legt zich neer bij strengere regels

Rotterdam. De Belgische prins Laurent heeft beloofd dat hij zich zal houden aan nieuwe, verscherpte gedragsregels die hem zijn opgelegd door de Belgische regering. Dat schreven Belgische kranten vanmorgen. De prins raakte in opspraak na een reis naar Congo vorige maand, waarbij hij hotelrekeningen liet betalen door de Congolese regering. Ook ontmoette hij op eigen initiatief Libische diplomaten. Voortaan moet Laurent elke buitenlandse reis of ontmoeting van tevoren melden en doorspreken met de minister van Buitenlandse Zaken. Als Laurent zich niet houdt aan de regels, verliest hij zijn staatstoelage van ruim 300.000 euro per jaar. (NRC)

Medestander Karzai komt om bij aanslag

Kabul. Bij een zelfmoordaanslag in de Oost-Afghaanse provincie Kunar zijn gisteren tien mensen om het leven gekomen, onder wie een stamoudste die een medestander was van president Hamid Karzai. Hoewel de Talibaan zeer actief zijn in dit deel van het land, ontkenden die verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De dader sloeg toe bij een dorpsvergadering in de buurt van de plaats Asmar. Toen hij stamoudste Malik Zarin omhelsde, bracht hij zijn explosieven tot ontploffing. Zarin werd bekend tijdens de strijd tegen de Sovjet-troepen in de jaren 80. (Reuters, BBC)