Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Film

Somewhere

Somewhere is een ‘slice of life’ over een uitgebluste Hollywoodster Marco (Stephen Dorff). De anti-held hangt in zijn hotel, drinkt, bezoekt feesten. Tot hij plots op zijn elfjarige dochter Cleo moet passen. Somewhere van regisseur Sofia Coppola lijkt zo simpel: vaderschap heeft het leven van Marco weer zin gegeven. Alleen: dat is niet zo. We zien hoe Cleo, kwetsbaar én weerbaar gespeeld door Elle Fanning, even in zijn leven passeert. Somewhere sprankelt. Waarschijnlijk omdat Coppola minder geïnteresseerd is door de leegte en gevoelsarmoede van haar zielloze helden, dan in hun bizarre omgeving: een droogkomische satire op Hollywood.

The Autobiography of Nicolae Ceausescu

Wat is het leven van een dictator toch allemachtig saai. Je bent de baas. En iedereen siddert voor je. Net als de meeste twintigste-eeuwse heersers begreep de Roemeense leider Nicolae Ceausescu (1918-1989) maar al te goed de macht van het massamedium film. Met als gevolg dat hij een hele reeks propagandafilms produceerde waarin hij zelf de onbetwiste hoofdpersoon was. De Roemeense schrijver en filmmaker Andrei Ujica (1951) verzamelde al dat officiële materiaal en wist de hand te leggen op onbekende homemovies van de Ceausescu’s. Uit die meer dan duizend uur monteerde hij vervolgens een meesterlijk portret.

Paul

In Paul rijden twee Britse sciencefictionfans in een enorme camper door het zuidwesten van Amerika. Hun vakantie is een pelgrimage langs plekken die te maken hebben met buitenaards contact. Onderweg pikken ze Paul op, een echte alien die na decennia op aarde weer naar huis wil. Ze worden achterna gezeten door FBI-agenten die moeten voorkomen dat het buitenaardse wezen ontsnapt. Wat Paul van schrijf- en acteerduo Simon Pegg & Nick Frost uiteindelijk erg geslaagd maakt, is de Britse blik op de eigenaardigheden van Amerika: steile evangelisten en creationisten.

Rabbit Hole

Rabbit Hole probeert het bijna onmogelijke. Onverbloemd een verschrikkelijke waarheid tonen: het verlies van een kind. En troost bieden. Abbie en Howie Cornish (Nicole Kidman en Aaron Eckhart) zijn een welgesteld stel, acht maanden na de dood van hun vierjarige zoontje bij een ongeluk. De film, die Kidman ook produceerde, maakt invoelbaar hoe verleidelijk het moet zijn om na zo'n verlies uit elkaar te gaan.

The Fighter

The Fighter volgt waarheidsgetrouw de levens van twee halfbroers die boksen. Dicky traint zijn jongere broer Mickey Ward (Mark Wahlberg), zo goed en zo kwaad als dat gaat, onder het wakend oog van de dominante, kettingrokende moeder Alice (Melissa Leo), die ook hun manager is. Maar de liefde en warmte van het gezin zijn even groot als verstikkend. Fighter is een superieure boksfilm.

Blue Valentine en

Echt, rauw en intens, of geprefabriceerd, plat en te dik aangezet? Recensent Coen van Zwol werd geraakt door relatiedrama Blue Valentine, recensent André Waardenburg zag vooral opgeklopt gedoe in deze Amerikaanse film van Derek Cianfrance. De twintigers Dean en Cindy laten hun huwelijk sneuvelen en wij komen erachter hoe dat hoopvol begon.

Imagine Film Festival

Het sterke festival voor de fantastische film in Kriterion, Amsterdam, met Rutger Hauers ‘grindhousefilm’ Hobo with a Shotgun. T/m 23 april avontuur, horror, fantasie, workshops en debatten in Kriterion en elders.

Inl. wwww.imaginefilmfestival.nl