Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

Tweede Kamer tegen VVD-plan voor hogere btw op voeding

Nederland Biddinghuizen 18-05-2008 Protest bij de landelijke SP familiedag tegen de voorgenomen BTW-verhoging naar 20 % Foto Maurice Boyer
Nederland Biddinghuizen 18-05-2008 Protest bij de landelijke SP familiedag tegen de voorgenomen BTW-verhoging naar 20 % Foto Maurice Boyer De vorige regering wilde het hoogste btw-tarief juist verhogen tot 20 procent. De SP organiseerde in 2008 protestacties. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Een meerderheid van CDA, PVV en PvdA is tegen een verhoging van de btw op eerste levensbehoeften, meldt de NOS. Ze zien daarom niets in het plan van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) om het lage btw-tarief te verhogen en op termijn gelijk te trekken met het hoge tarief.

Gedoogpartner PVV noemt het onbespreekbaar dat de boodschappen duurder worden, terwijl de vennootschapsbelasting in het plan wordt verlaagd. Ook het CDA zegt dat de boodschappenkar niet duurder mag worden.

De PvdA is het daarmee eens. “Het verhogen van de btw op levensmiddelen accepteren we sowieso niet, dus dat moet uit de plannen.”

CDA en PVV voorzien ook grote problemen in de grensstreek. Ze denken dat winkels daar veel klanten zullen verliezen als levensmiddelen duurder worden.