Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Berlusconi belooft dat hij stopt als premier in 2013

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi speaks during the "Campus Mentis" (Brain Campus) award ceremony at Palazzo Chigi in Rome April 8, 2011. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS)
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi speaks during the "Campus Mentis" (Brain Campus) award ceremony at Palazzo Chigi in Rome April 8, 2011. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS) De Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Foto: Reuters / Max Rossi

Berlusconi heeft gezegd dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt als zijn huidige termijn als premier afloopt in 2013. In december kondigde hij al aan dat hij waarschijnlijk zou stoppen in 2013.

Berlusconi suggereerde dat de Italiaanse minister van Justitie Angelo Alfano misschien de toekomstige leider kan worden van zijn partij. Hij sloot niet uit dat er voor hemzelf in de toekomst een politieke rol is weggelegd als adviseur van toekomstige centrumrechtse coalities.

Tegenover verslaggevers zei Berlusconi dat hij voor 2013 de Italiaanse grondwet aan wil passen.

Parlement neemt wet aan die proces tegen Berlusconi kan beëindigen

Het Italiaanse lagerhuis keurde gisteravond een wet goed die de lengte van processen in Italië beknot.

De omstreden wetgeving werd met 314 stemmen voor en 296 tegen aangenomen. Volgens critici is de wetgeving op maat gemaakt om de belangen van Berlusconi te behartigen. De wet beknot de lengte van processen tegen personen die niet eerder veroordeeld zijn.

Hiermee komt waarschijnlijk ook een einde aan een proces tegen de premier wegens het betalen van steekpenningen aan een Britse advocaat voor het afleggen van een valse getuigenis.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, die waarschijnlijk ook akkoord gaat, omdat de coalitie van Berlusconi daar een meerderheid heeft.